fbpx

Denken, dromen: ideeën die de maatschappij wakker schudden [deel 1]

Cover_4

Als de Holocaust kon gebeuren, als het klimaat verandert, als Islamitische Staat misdaden tegen de mensheid begaat en als ingesleten denkbeelden nog steeds de mogelijkheden van vrouwen beperken… wat staat ons dan te doen? Op grote vragen moeten dito geesten een antwoord formuleren, enerzijds zorgvuldig genoeg om de complexiteit van het probleem recht te doen, anderzijds helder genoeg om de weg voorwaarts aan te duiden. De vrouwen in dit vierde en laatste deel van de brochure voel(d)en zich geroepen. Deze schrijfsters brengen de pijnpunten van onze samenleving in beeld, en doen dat grondig als Simone de Beauvoir, boos als Rebecca Solnit of polemisch als Naomi Klein. Ze praten met vrouwen die aan het front vochten, luisteren mee in rechtszalen, werpen nieuw licht op eeuwenoude ideeën of verzetten zich tegen nepnieuws en de neoliberale doctrine. Wie tijd doorbrengt met vrouwelijke denkers als Susan Sontag zal zich niet vervelen. Zij schreef: 'Mijn hele oeuvre zegt: Wees ernstig, wees gedreven, word wakker. (…) Verveling vermijden is één van de hoofddoelen van de creatieve mens.' 

Simone de Beauvoir - De tweede sekse 

 Toen Simone de Beauvoir in 1949 Le deuxième sexe publiceerde, sloeg het in als een bom. Ze beschreef vrijmoedig hoe het 'zwakke' geslacht een historisch maaksel was, een culturele constructie van een door mannen gedomineerde wereld, en veroorzaakte daarmee een schandaal. Niet alleen in behoudende kring was men geschokt door de onverbloemde behandeling van onderwerpen zoals seks, menstruatie, lesbische liefde, zwangerschap en lichamelijk verval, maar ook de progressieve, masculiene bohème werd nu genoodzaakt tot een pijnlijk zelfonderzoek door dit epoche-makende vertoog over de feiten, de mythen en de beleving van het vrouw-zijn. Sinds het verschijnen geldt De tweede sekse als een mijlpaal in het denken over mens en samenleving, en als een werk dat de man-vrouwverhoudingen diepgaand heeft beïnvloed.

Titel : De tweede sekse
Auteur : Simone de Beauvoir
Uitgever : Bijleveld
ISBN : 9789061318415
Verschijningsdatum : april 2019

Hannah Arendt - Eichmann in Jeruzalem

 In 1960 wordt de voormalige nazileider Adolf Eichmann in Argentinië door de Israëlische geheime dienst gekidnapt. In opdracht van het tijdschrift The New Yorker woonde Hannah Arendt het proces bij. Haar reportage biedt inzicht in het dagelijks verloop van het proces, maar ook in de grote onderwerpen die erachter schuilgingen: het wezen van de gerechtigheid, de houding van het joodse leiderschap onder het naziregime, en het meest omstreden onderwerp van alle: het wezen van het kwaad. Terwijl de openbare aanklager Eichmann als het vleesgeworden kwaad afschildert, beschrijft Arendt hem als een doorsneemens, een kleine, maar ambitieuze bureaucraat die door een totalitaire staat werd verleid.

Titel : Eichmann in Jeruzalem
Auteur : Hannah Arendt
Uitgever : Olympus
ISBN : 9789046705209
Verschijningsdatum : maart 2016

Simone Weil - Wachten op God

Wachten op God is het hoogtepunt van alles wat Simone Weil heeft geschreven. Het werd in de jaren 1941-1942 geschreven als een poging de dodelijke tegenspraak van de oorlogstijd te overwinnen: een periode waarin de mens een paradoxale positie inneemt en waarin destructiedrang en zelfzucht alle humaniteit en geestelijke verdieping dreigen te verdringen. Centraal in het gedachtegoed van Weil stond de afwezigheid van God in het dagelijks leven. Toen deze de wereld schiep verwijderde hij zichzelf uit hetgeen hij gecreëerd had. Hij liet de aarde over aan simplistische, primitieve oerkrachten.

Titel : Wachten op God
Auteur : Simone Weil
Uitgever : Bijleveld
ISBN : 9789061317197
Verschijningsdatum : februari 2019

Susan Sontag Herboren: dagboeken en aantekeningen 1947-1963

Het tweede deel van haar nagelaten werk. Deze door David Rieff bijeengebrachte fragmenten vormen een caleidoscopisch portret van een van de belangrijkste Amerikaanse intellectuelen. Sontags levenslust en nieuwsgierigheid klinken door in elke zin. Ze schrijft openhartig over haar ontluikende seksualiteit en over haar eerste ontmoetingen met professor Philip Rieff, de man met wie ze op achttienjarige leeftijd haar enige kind David zou krijgen. Daarnaast schrijft ze over de tijd die ze doorbracht in Europa, haar gedachten over het moederschap en haar liefdesrelaties met vrouwen. Herboren laat tot slot zien hoe Sontag gelijkwaardig probeerde te zijn aan de schrijvers, schilders en musici die ze vereerde.

Titel : Herboren: dagboeken en aantekeningen 1947-1963
Auteur : Susan Sontag
Uitgever : De Bezige Bij
ISBN : 9789023429029
Verschijningsdatum : juni 2009

Anja MeulenbeltFeminisme

In Feminisme. Terug van nooit weggeweest stelt Meulenbelt met verbazing vast dat een groot deel van de feministische bewustwording van de beginjaren van haar engagement vervlogen is. Ze schrikt er niet voor terug heilige huisjes te slopen. Gaat feminisme écht over de gelijkheid tussen man en vrouw? Moeten feministen blij zijn met vrouwelijke politici en bedrijfsleiders die zich als cheerleaders van het neoliberalisme gedragen? Voor feministen is dé hamvraag volgens haar niet langer alleen: 'wat is goed voor vrouwen?' We moeten ons ook afvragen in wat voor wereld we willen leven.

Titel : Feminisme
Auteur : Anja Meulenbelt
Uitgever : Epo
ISBN : 9789462671058
Verschijningsdatum : juni 2017

Martha NussbaumDe breekbaarheid van het goede

In De breekbaarheid van het goede bestudeert Martha Nussbaum verschillende opvattingen over 'moreel geluk' uit de Oudheid. Daarbij gaat ze in op het fundamentele ethische probleem van de weerloosheid van het waardevolle; dat wat de klassieke filosofen als grondleggend beschouwen voor een goed en gelukkig leven blijkt vaak kwetsbaar voor onbeheersbare invloeden van buitenaf.

Titel : De breekbaarheid van het goede
Auteur : Martha Nussbaum
Uitgever : Ambo
ISBN : 9789026325250
Verschijningsdatum : januari 2015

Svetlana AlexsijevitsjDe oorlog heeft geen vrouwengezicht

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten ongeveer een miljoen vrouwen in het Rode Leger, maar hun verhaal is nooit verteld. In De oorlog heeft geen vrouwengezicht verzamelde Svetlana Alexijevitsj de herinneringen van honderden van hen die scherpschutter waren, tanks bestuurden of in veldhospitaals werkten. Hun verhaal is niet het verhaal van strijd alleen, maar dat van mensen in oorlog: wat gebeurde er met hen, hoe werden ze door de oorlog veranderd? Hoe was het om te leren te doden? Alexijevitsj publiceerde haar boek in 1985, maar heeft het in 2002 compleet herzien, waarbij ze gedeelten heeft kunnen toevoegen die oorspronkelijk ten prooi waren gevallen aan de Sovjet-censuur

Titel : De oorlog heeft geen vrouwengezicht
Auteur : Svetlana Alexsijevitsj
Uitgever : De Bezige Bij
ISBN : 9789023499527
Verschijningsdatum : maart 2016

Griet VandermassenDe oorlog heeft geen vrouwengezicht

Feministen hebben het niet begrepen op biologie en velen verzetten zich zelfs actief tegen een biologisch geïnformeerde kijk op de seksen. Het bewijs is nochtans overweldigend dat veel psychologische sekseverschillen niet alleen aan onze opvoeding en cultuur liggen. Ze zijn een voorspelbaar gevolg van vele miljoenen jaren evolutie door natuurlijke en seksuele selectie. Houden we daar niet beter rekening mee als we inzicht willen krijgen in de genderkloof en het ontstaan van patriarchale maatschappijen? In deze grondige update van Darwin voor dames verkent Griet Vandermassen na vijftien jaar verandering opnieuw het spanningsveld tussen het feminisme en de biologische wetenschappen. Wat zijn de recente ontwikkelingen? Welk nieuw onderzoek verscheen er? Ze pleit voor een nieuw feminisme. De verwerping van seksisme is immers gebaseerd op morele principes, niet op de stelling dat mannen en vrouwen identiek zijn.

Titel : Dames voor Darwin
Auteur : Griet Vandermassen
Uitgever : Houtekiet
ISBN : 9789089247018
Verschijningsdatum : februari 2019


By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/