fbpx

Denken, dromen: ideeën die de maatschappij wakker schudden [deel 2]

Denken, dromen: ideeën die de maatschappij wakker schudden [deel 2]

Als de Holocaust kon gebeuren, als het klimaat verandert, als Islamitische Staat misdaden tegen de mensheid begaat en als ingesleten denkbeelden nog steeds de mogelijkheden van vrouwen beperken… wat staat ons dan te doen? Op grote vragen moeten dito geesten een antwoord formuleren, enerzijds zorgvuldig genoeg om de complexiteit van het probleem recht te doen, anderzijds helder genoeg om de weg voorwaarts aan te duiden. De vrouwen in dit vierde en laatste deel van de brochure voel(d)en zich geroepen. Deze schrijfsters brengen de pijnpunten van onze samenleving in beeld, en doen dat grondig als Simone de Beauvoir, boos als Rebecca Solnit of polemisch als Naomi Klein. Ze praten met vrouwen die aan het front vochten, luisteren mee in rechtszalen, werpen nieuw licht op eeuwenoude ideeën of verzetten zich tegen nepnieuws en de neoliberale doctrine. Wie tijd doorbrengt met vrouwelijke denkers als Susan Sontag zal zich niet vervelen. Zij schreef: 'Mijn hele oeuvre zegt: Wees ernstig, wees gedreven, word wakker. (…) Verveling vermijden is één van de hoofddoelen van de creatieve mens.' 

Susan NeimanVerzet en rede

Wat kunnen we doen in deze tijden van posttruth politics waarin overal nepnieuws opduikt? De machtsgreep van Trump kwam niet uit de lucht vallen. Decennia van leugens in de politiek – denk aan de 'rechtvaardiging' van de oorlog in Irak – hebben het idee ondermijnd dat er universele waarden bestaan waarvoor we ons schrap zouden moeten zetten. In dit essay stelt Susan Neiman, voortbouwend op de ideeën van Foucault en Kant, dat waarheid en rechtvaardigheid geen 'kwestie van perspectief' zijn, zoals vaak wordt beweerd, maar universele waarden om voor te strijden. Gelijke rechten voor iedereen – ongeacht ras, geslacht of seksuele geaardheid – waren nog niet zo lang geleden verre van vanzelfsprekend. Die waarden worden momenteel ernstig bedreigd. Het is gevaarlijk om de zaken op hun beloop te laten en onszelf te definiëren als slachtoffer van een onafwendbare gang van zaken.

Titel : Verzet en rede
Auteur : Susan Neiman
Uitgever : Lemniscaat
ISBN : 9789047709992
Verschijningsdatum : augustus 2017

Rebecca SolnitMannen leggen me altijd alles uit

In Mannen leggen me altijd alles uit maakt Rebecca Solnit duidelijk hoe onze samenleving nog altijd is doortrokken van ongelijkheid tussen de seksen. In het titelessay introduceert ze het verschijnsel dat inmiddels bekendstaat als 'mansplaining'. Waarom gaan mannen ervan uit dat ze alles weten? En, minstens zo erg, waarom laten vrouwen zich gewillig de mond snoeren?

Titel : Mannen leggen me altijd alles uit
Auteur : Rebecca Solnit
Uitgever : Podium
ISBN : 9789057598395
Verschijningsdatum : maart 2017

Naomi KleinNo Time

Klimaatverandering is al tijden een veelbesproken onderwerp. Aan de ene kant staan milieuactivisten die de wereld proberen te waarschuwen voor de gevolgen van temperatuurstijging, terwijl aan de andere kant geluiden klinken die deze uitspraken ontkennen. Zoals in haar grote bestsellers No Logo en De Shockdoctrine slaagt succesauteur en wereldberoemd activiste Naomi Klein erin ons met verbazingwekkende verhalen, gedegen onderzoek en genadeloze analyses de ogen te openen: het roer moet om. Een beter milieu begint niet uitsluitend bij jezelf – in een wereld die draait om kapitalisme moeten eerst de achterliggende sociale, economische en politieke ideologieën veranderen voordat we de natuur kunnen redden. Naomi Klein ziet klimaatverandering als katalysator voor verandering en een betere wereld.

Titel : No Time
Auteur : Naomi Klein
Uitgever : De Geus
ISBN : 9789044533767
Verschijningsdatum : september 2014

Patricia de MartelaereTaoisme

Het taoïsme wordt alom erkend als een van de hoofdstromingen van de klassieke Chinese filosofie. Maar wordt het ook begrepen? De prachtige, poëtische en vaak paradoxale teksten hebben aanleiding gegeven tot tal van interpretaties van obscure en esoterische studies tot populaire managementhandboeken. In deze inleiding tracht Patricia de Martelaere aan de hand van fragmenten uit de belangrijkste teksten de centrale vragen van Lao Zi en Zhuang Zi filosofisch te doorgronden.

Titel : Taoisme
Auteur : Patricia de Martelaere
Uitgever : Ambo
ISBN : 9789026318061
Verschijningsdatum : april 2006

Yasmien NaciriWij nemen het heft in handen

Iedereen heeft een mening over de diverse samenleving. Omdat er zoveel om ons heen verandert, klinkt vaak de boodschap dat we heel wat aan het verliezen zijn. Nog te zelden krijgen we mensen te horen die duidelijk maken wat we winnen. Yasmien Naciri doet dat wel. De afgelopen jaren groeide ze uit tot een opvallende stem in het publieke debat. Ze stelt onverwachte vragen, wijst ons op ingesleten vooroordelen en bekijkt vooral wat die nieuwe, veranderende wereld ons kan bieden. Wij nemen het heft in handen is de kreet van een jonge generatie die de handen uit de mouwen steekt en op zoek gaat naar oplossingen.

Titel : Wij nemen het heft in handen
Auteur : Yasmien Naciri
Uitgever : Polis
ISBN : 9789463103466
Verschijningsdatum : juli 2018

Nadia MuradIk zal de laatste zijn

Ik zal de laatste zijn is het schokkende maar tegelijk inspirerende verhaal van mensenrechtenactiviste Nadia Murad over haar vlucht uit de handen van Islamitische Staat. Voor het eerst vertelt Nadia Murad in detail over haar levensgevaarlijke vlucht naar de vrijheid. Ondanks de verschrikkingen die ze heeft ondergaan, is ze strijdbaar. Met hulp van Yazda, een non-profit organisatie die Yezidi slachtoffers helpt, wil ze de Islamitische Staat aansprakelijk stellen voor genocide en misdaden tegen de mensheid. Ze wordt daarin vertegenwoordigd door niemand minder dan de beroemde advocaat Amal Clooney. Ik zal de laatste zijn is een verhaal van ongekende moed en veerkracht.

Titel : Ik zal de laatste zijn
Auteur : Nadia Murad
Uitgever : Ambo | Anthos
ISBN : 9789026347375
Verschijningsdatum : februari 2019


By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/