fbpx

Ken je de pure en gezonde keuken van Pascale Naessens?

_DSC1757-2_ADJPascale Naessens

Pascale Naessens is een experte in gezonde voeding en een uitmuntende keramiste. Haar kookboeken behoren tot de best verkochte in België en vele ervan zijn vertaald in het Engels, Duits en Chinees. Als voormalig internationaal model was zij ook presentatrice bij VTM. Haar romantische stijl van koken slaat aan vanwege de heerlijke, eenvoudige recepten die voor iedereen haalbaar zijn. Wij waren benieuwd naar haar levensstijl en motivatie en mochten haar interviewen.

Wat vindt u zelf zo leuk aan koken?

Het koken op zich vind ik eigenlijk niet zo leuk en dat is de reden waarom ik eenvoudig ben beginnen koken. Ik hou wel van het creatieve proces, maar ik sta niet graag uren in de keuken, ik hou vooral van het doel: samen lekker eten. Eigenlijk is het de romantiek die mij naar de keuken heeft gebracht. Samen koken, het sociale gebeuren aan tafel met familie, vrienden, mijn partner, dat zijn voor mij de mooiste momenten die er zijn. Praten en filosoferen aan tafel, dat zijn allemaal zaken die mogelijk zijn door het koken. In die zin is koken voor mij een middel om dat doel te bereiken.

Wanneer en hoe bent u begonnen?

Echt Eten, Pascale Naessens

Allereerst voor mijn gezondheid. Ik voelde dat ik anders moest omgaan met voeding voor mijn lichaam, ik wilde in de eerste plaats gezond eten. Maar gezond eten op zich is eigenlijk eerder een technisch gegeven: je kan wat noten of een avocado eten, wat zeker gezond is, maar dat ga je niet voorschotelen of delen. Pas toen ik een partner had, ben ik de keuken ingetrokken met de idee: ik wil lekker koken maar ik wil ook mijn gezonde keuken behouden. Ik wil die 2 combineren, zodat ik met samen met mijn partner gezellig kan koken. In het begin waren dat vooral schaal- en schelpdieren, omdat dat snel klaar is, omdat ik dat heel romantisch en sensueel vind, omdat je dat met je handen moet eten en omdat je lang aan tafel kan blijven zitten. Allemaal zaken die ik heel fijn vind. Ik heb gaandeweg mijn eigen stijl ontwikkeld door het gezonde luik te combineren met het romantische luik. En omdat ik niet graag uren in de keuken sta, wil ik snel iets makkelijk op tafel zetten.

Echt Eten, Pascale Naessens.


Heeft u advies voor mensen die nieuw zijn in de keuken?

Oefening baart kunst, dus je moet het gewoon proberen en doen.
Kook eenvoudig, maak eenvoudige gerechten. Het heeft geen zin om te willen koken zoals in restaurants. Thuis moet je andere troeven uitspelen: de troef van die gezelligheid, convivialiteit, de huiselijke sfeer waarbij je met je handen mag eten, de natuurlijke pure smaken die je vaak niet terugvindt in restauranteten.
Kook in een mooie keuken, met fijn en goed materiaal. Koop een goed mes en een mooie snijplank, zodat het voor jou aangenaam is om mee te werken. Eet op mooie borden, het haalt je uit de dagelijkse sleur, geeft een joie de vivre en je eten smaakt ook lekkerder. Mijn boeken getuigen ook van die eenvoud, het natuurlijke proces en het niet te ver willen gaan zoeken.

Wat is volgens u de basis van een goede, gezonde en lekkere keuken?

Ketokuur, Pascale Naessens

De beste garantie op een goeie gezondheid én voor een gelukkig leven is: koop vers, kook zelf en eet samen.
Koop vers: ga op zoek naar kwaliteitsvolle ingrediënten, bv. op markten. Het zit in onze genen, zeker in de genen van de vrouw, om goed te zorgen voor onze familie, ons gezin.
Kook vers: het is een skill, een creativiteit die je ontwikkelt, koken kan snel en eenvoudig.


Eet samen: eten is een sociaal gebeuren, het delen van eten aan tafel draagt bij tot ons algemeen welzijn.
Volgens mij is de combinatie van die 3 dingen de basis van gelukkig zijn. Je kan jezelf ontplooien in je eten, je kan creatief zijn in je recepten, je hebt een doel, je deelt de fijne momenten aan tafel, meer heb je eigenlijk niet nodig om gelukkig in het leven te staan.

Heeft de lockdown ons bewuster doen omgaan met onze voeding, onze gezondheid, ons welzijn?

Nog eenvoudiger met 4 ingrediëenten, Pascale Naessens

Er zijn 2 soorten reacties: er zijn mensen die net gezonder gaan leven, ze hebben meer tijd om zelf gezond te koken, ze gaan meer bewegen. En je hebt mensen die angstig reageren, die op de bank blijven liggen, nog meer gaan snoepen en die het eigenlijk opgeven, om welke reden dan ook. Maar in plaats van die mensen te veroordelen, moeten we gaan zoeken naar de reden waarom ze het opgeven.
In onze maatschappij wordt het je moeilijk gemaakt om gezond te eten. Het is veel makkelijker om ongezond te eten. We worden constant verleid met gefabriceerde voeding, waarvan je meer eet, die makkelijker en sneller binnengaat, omdat het smakelijk en zacht is, waardoor je hongerhormoon hoger blijft. Wie gezond wil eten, moet er moeite voor doen en als individu er bewust voor kiezen.

Er bestaat al langer een algemene visie dat er iets fout loopt met onze voeding. De coronacrisis heeft dit nog sterker aangetoond. Het is intussen wetenschappelijk vastgesteld dat mensen met obesitas en diabetes type 2 harder geraakt worden door COVID.
Gezonde voeding wil echter niet zeggen dat je nooit ziek zal worden, het biedt je geen garantie. Maar je weet wel dat je geen diabetes type 2 zal ontwikkelen, omdat we intussen weten dat het gerelateerd is aan voeding en levensstijl.

Ikzelf ben een vechter, een doorbijter en ik geef niet op. Als je een probleem hebt, moet je blijven zoeken tot je een oplossing hebt. Ongezonde voeding maakt me loom, dik, triest, down en ongelukkig. Dus waarom zou ik ongezond willen eten? Gezonde voeding geeft me energie, ik voel me beter in mijn vel en ik ben gelukkiger.

Ketokuur, Pascale Naessens

 Ketokuur, Pascale Naessens

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/