fbpx

Schrijven om de wereld te veranderen: vroege stemmen

Schrijven om de wereld te veranderen

De filmindustrie is dol op vrouwen die al boeken schreven toen het stemrecht voor vrouwen nog een verre droom was. 

Begin 2019 speelden twee biopics in de zalen – Mary Shelley van Haifaa Al-Mansour en Colette van Wash Westmoreland. Twee films over schrijfsters die moesten vechten om hun naam op de kaft van hun eigen werk te krijgen. Mary Shelleys Frankenstein verscheen in 1816 anoniem. De eerste romans van Colette werden in 1901 toegeschreven aan haar man Willy. Hoe aantrekkelijk beide films ook zijn, ze laten de literaire pioniers niet zelf aan het woord. Terwijl schrijfsters toch best tot hun recht komen op papier. De vroege stemmen in het eerste deel van deze brochure klinken na al die jaren nog even fris. Het vuur waarmee Mary Wollstonecraft op tafel slaat voor vrouwenrechten, knettert onverminderd. Het lef waarmee George Sand haar onconventionele leven vormgaf, blijft aanstekelijk. Zelfs het mes waarmee George Eliot en Edith Wharton de dubbelzinnige mores van hun tijd fileerden, heeft niets van z'n scherpte verloren. 'For most of history, Anonymous was a woman', schreef Virginia Woolf precies 90 jaar geleden. Vandaag kent iedereen haar naam. Een verhaal dat je niet bevalt, kun je maar beter herschrijven. Dat hadden Woolf & Co wel begrepen. 

 Als grootste lyrische dichteres uit de Oudheid was Sappho de eerste vrouw die haar persoonlijke en intiemste gevoelens in verzen uitdrukte. Ze bezong de liefde, ook de liefde voor meisjes en vrouwen, op weergaloze wijze. Haar gedichten maakten diepe indruk op haar tijdgenoten en verrassen meer dan vijfentwintig eeuwen na verschijning nog steeds door de fijnzinnige taal, rake observaties en muzikaliteit. Van Sappho's oeuvre, dat negen boekrollen besloeg, is slechts een klein deel bewaard gebleven. Jammer, want haar werk voelt nog steeds fris en modern aan.

Titel : Eros ontwortelt mijn hart
Auteur : Sappho Van Lesbos
Uitgever : Ambo Anthos
ISBN : 9789026328237
Verschijningsdatum: september 2014

Met haar Pleidooi voor de rechten van de vrouw, schreeft de achttiende-eeuwse Britse feministe Mary Wollstonecraft één van de eerste werken van de feministische filosofie. Het is een messcherpe en intelligente reactie op de denkers die sinds mensenheugenis stelden dat vrouwen geen baat zouden hebben bij onderwijs en een doorgedreven opleiding, omdat ze geloofden dat vrouwen zich best zouden beperken tot wat ze nodig hadden om het huishouden te doen. Vrouwen moesten wat haar betreft echter in alle opzichten dezelfde kansen krijgen als mannen. Ze moesten beroepen kunnen uitoefenen en bijvoorbeeld medicus of vroedvrouw kunnen worden. En vrouwen hoorden vertegenwoordigd te zijn in de politiek, zodat ze zich de wet niet langer hoefden te laten voorschrijven door mannelijke politici. Wollstonecraft schreef haar Pleidooi met grote felheid en levendigheid.

Titel : Pleidooi voor de rechten van de vrouw
Auteur : Mary Wollstonecraft
Uitgever: Bijleveld Press
ISBN : 9789061319306
Verschijningsdatum: september 2014

Verstand en gevoel is de eerste, aanvankelijk anoniem uitgegeven roman van de Engelse schrijfster Jane Austen. De roman vertelt het verhaal van de zusters Elinor en Marianne Dashwood en beschrijft op onnavolgbare wijze het verstikkende milieu van de Engelse landadel, waarin niet alleen vrouwen maar ook mannen het slachtoffer kunnen worden van de geldende regels over familiebanden, eigendommen en het huwelijk. De titel verwijst naar de verschillende wijze waarop de hoofdpersonages tegen hun situatie aankijken: Elinor Dashwood baseert zich op gezond verstand (sense) en haar jongere zus Marianne gaat in eerste instantie meer uit van haar gevoel (sensibility).

Titel : Verstand en gevoe
Auteur : Jane Austen
Uitgever : Rainbow
ISBN : 9789041712295
Verschijningsdatum: januari 2017

 In 1816, te midden van schrijversvrienden in Italië, schreef de negentienjarige Mary Wollstonecraft Shelley het horrorverhaal dat later zou uitgroeien tot de grondsteen van de sciencefiction en een van de bekendste romans aller tijden: Frankenstein. Dit is het verhaal van de excentrieke wetenschapper Victor Frankenstein, die bezeten is van de wens om een levend wezen te scheppen. Uiteindelijk slaagt hij erin, maar de mislukte creatie wil vervolgens zijn maker – en alles waar deze waarde aan hecht – vernietigen.

Titel : Frankenstein
Auteur : Mary Shelley
Uitgever : Veen, L.J.
ISBN : 9789020414394
Verschijningsdatum: december 2015

In Histoire de ma vie (haar belangrijkste autobiografische werk) vertelt George Sand over haar veelbewogen leven, haar successen als schrijfster en strijdster voor vrouwenrechten, haar politieke engagement, haar vriendschap met de schrijver Honoré de Balzac en haar liefde voor componist Frédéric Chopin. Zij begon te schrijven in 1847 en het verscheen eerst in feuilletonvorm in La Presse in 1854-1855. Hoewel ze uitgebreid vertelt over haar leven, laat ze maar weinig los over haar gevoelsleven

Titel : De geschiedenis van mijn leven
Auteur : George Sand
Uitgever : Colibri
ISBN : 9789462371477
Verschijningsdatum: maart 2016

Jane Eyre is een roman geschreven door de Engelse schrijfster Charlotte Brontë onder het pseudoniem Currer Bell. De roman verscheen in 1847 en wordt gerekend tot de hoogtepunten van de wereldliteratuur. Het verhaal gaat over de gouvernante Jane Eyre, die de liefde weet te winnen van haar raadselachtige werkgever Edward Rochester. Het titelpersonage vertelt haar verhaal in chronologische volgorde, waarbij de "ik" regelmatig verschuift van «vertellend» naar "belevend". De roman was een van de eerste die de morele en spirituele ontwikkeling van een hoofdpersonage volgde door een intiem "eerste persoons"-narratief dat de actie en gebeurtenissen een psychlogische intensiteit verleende.

Titel : Jane Eyre
Auteur : Charlotte Brontë
Uitgever : Rainbow
ISBN : 9789041712806
Verschijningsdatum: december 2017

Woeste hoogten (oorspronkelijke titel: Wuthering Heights) is de enige roman van de Britse schrijfster Emily Brontë, gepubliceerd in 1847 onder het pseudoniem Ellis Bell. Het verhaal behelst de gepassioneerde en tumultueuze relatie tussen Catherine Earnshaw en Heathcliff, en hoe vernietigend hun liefde voor beide families is. Omdat het boek niet voldeed aan de verwachtingen van wat een roman hoorde te doen, was de receptie aanvankelijk negatief en vijandig: het boek werd afgedaan als een mindere en grovere versie van Jane Eyre, het bekende boek van haar zus Charlotte. Maar in de loop der jaren ontdekten mensen de innovatieve manier van vertellen en vond men het boek zelfs beter en origineler dan de boeken van haar zussen Charlotte en Anne.

Titel : Woeste hoogten
Auteur : Emily Brontë
Uitgever : Rainbow
ISBN : 9789041712523
Verschijningsdatum: juni 2017

Middlemarch prijkt op nummer 21 van de lijst met de beste boeken uit het Engelse taalgebied. George Eliot beschrijft het leven van een aantal mensen uit de Engelse middenklasse in een provinciestad rond 1830. Ze doet dat met oog voor detail, humor en gevoel voor drama: elk van de hoofdpersonen moet leren van gemaakte fouten en zijn idealen en aspiraties temperen. Er zijn maar weinig romans die zulke intense emoties oproepen en Middlemarch wordt terecht beschouwd als het hypnotiserend hoogtepunt in Eliots oeuvre.

Titel : Middlemarch
Auteur : George Eliot
Uitgever : Singel
ISBN : 9789025304584
Verschijningsdatum: oktober 2016

Emily Dickinson schreef bijna 1800 gedichten, maar publiceerde er tijdens haar leven slechts enkele. Ze schreef zoals geen ander dat ooit heeft gedaan over pijn, hartstocht, (on)geloof, de dood, de natuur, verlangen en het menselijk tekort. Haar liefdesgedichten zijn de schrijnendste die ooit geschreven werden, maar haar leven was er niet een van tragisch gemis alleen, getuige steeds terugkerende begrippen als roes, vervoering, toverij en extase. De volstrekt eigenzinnige inhoud van het werk, en daarbij haar teruggetrokken bestaan en onwil om te publiceren, hebben na de verschijning van het verzameld werk geleid tot een stortvloed van biografische studies en interpretaties.

Titel : Verzamelde gedichten
Auteur : Emily Dickinson
Uitgever : Van Oorschot
ISBN : 9789028280892
Verschijningsdatum: februari 2018

Na een jarenlang verblijf in Europa is gravin Olenska net teruggekeerd in haar geboortestad New York. Al snel wordt duidelijk dat zij niet meer vertrouwd is met de strikte omgangsvormen die het leven van de New Yorkse upper class bepalen. Wanneer de jonge jurist Newland Archer gravin Olenska ontmoet, heeft hij zich juist verloofd met May Welland, 'het schrikwekkende product van het maatschappelijk systeem waartoe hij behoorde en waar hij in geloofde: het jonge meisje dat niets wist en alles verwachtte'. Tegen alle regels in raakt de welopgevoede Archer onder de indruk van het ongebruikelijke, impulsieve optreden van Olenska... Voor De jaren van onschuld ontving Edith Wharton de Pulitzerprijs en het boek werd meermaals verfilmd.

Titel : De jaren van onschuld
Auteur : Edith Wharton
Uitgever : Uitgeverij Atlas NL
ISBN : 9789020414950
Verschijningsdatum: maart 2016

Een klassiek boek met tijdloze verhalen en prachtige illustraties. De wereld van Beatrix Potter ontstond in 1890, toen zij en haar broer geld wilden verdienen met de verkoop van hun eigen kerstkaarten. Haar kenmerkende, eigen stijl was opvallend. Potters artistieke en literaire interesses zijn sterk beïnvloed door sprookjes, elfjes en fantasy. Zij theoretiseerde onder andere over verhalen uit het Oude Testament, de Fabels van Aesopus, de sprookjes van de Gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen, Schotse volksverhalen en mythologie. Potter bestudeerde boekillustraties sinds haar vroege jeugd en ontwikkelde haar eigen smaak: ze koos eerst traditionele verhalen, maar de meeste van haar illustraties kwamen voort uit haar eigen fantasie, waar haar huisdieren een belangrijke rol in speelden: muizen, konijnen, kittens en cavia's

Titel : Alle verhalen van Beatrix Potter
Auteur : Beatrix Potter
Uitgever : De Brink-Ploegsma
ISBN : 9789021618500
Verschijningsdatum: december 2006

Dag na dag beschrijft Virginie Loveling het leven tijdens de Duitse bezetting – de angst, de ellende, de hoop. Haar dagboek is een uniek en aangrijpend document. Oorlogsdagboeken is het werk van een groot schrijfster die haar tijd ver vooruit was. Loveling schrijft zonder taboes over de problemen tijdens de Eerste Wereldoorlog, de maatschappelijke ontwikkelingen, haar doodsangst, haar contacten met de bezetter en haar vrees voor de inbeslagneming van haar dagboek. Onmisbare lectuur voor wie op zoek is naar een ooggetuigenverslag van de bezetting.

Titel : Oorlogsdagboeken
Auteur : Virginie Loveling
Uitgever : Bezige Bij
ISBN : 9789085425274
Verschijningsdatum: september 2013

Door de volstrekt originele benadering van haar onderwerpen en haar beeldende, zinnelijke stijl is het werk van Colette tijdloos. Haar literaire status is in Frankrijk onbetwist, ze kreeg als eerste vrouw in Frankrijk een staatsbegrafenis. De teksten die in dit deel van Privé-domein zijn samengebracht – over haar jeugd in een non-conformistisch gezin in een Frans plattelandsdorpje, haar liefdesleven, de Grote Oorlog, de relatie met haar moeder en de vele plekken die van betekenis zijn geweest in haar leven, met name de Provence en Parijs – vormen samen een rijk zelfportret. Een aanzienlijk deel van deze gebundelde teksten is nooit eerder in boekvorm verschenen.

Titel : De eerste keer dat ik mijn hoed verloor
Auteur : Colette
Uitgever : Singels
ISBN : 9789029511193
Verschijningsdatum: januari 2017

Mevrouw Dalloway verhaalt over het alledaagse leven van Clarissa Dalloway in het Engeland van na de Eerste Wereldoorlog. Het gaat over de voorbereidingen die Clarissa Dalloway treft voor een feest. Alle gebeurtenissen spelen zich allemaal, behalve de flashbacks, af op dezelfde dag in juni. Het verhaal reist heen en weer in de tijd, in en uit de geesten van de verschillende personages, om zo een volledig beeld te schetsen van Clarissa's leven en van de sociale structuur tijdens het interbellum. Woolf vervaagt het onderscheid tussen directe en indirecte taal door het hele verhaal heen, het verhalende wordt afgewisseld met beschrijvingen, indirecte innerlijke monoloog, directe innerlijke monoloog en het in zichzelf praten. Mevrouw Dalloway wordt erkend als één van de beste 100 boeken uit de wereldliteratuur.

Titel : Mevrouw Dalloway
Auteur : Virginia Woolf
Uitgever : Singel
ISBN : 9789025308094
Verschijningsdatum: augustus 2017

Out of Africa is een onwaarschijnlijk mooi geschreven roman over het leven op een koffieplantage in Afrika. In 1937 schreef Karen Blixen haar memoires en daarin doet ze hartstochtelijk verslag van haar avonturen in Kenia. Over de natuur van de Highlands, de mentaliteit van de verschillende stammen, de gewoontes van de Kikoejoe, de Somali en de Masai. De roman is een veelstemmig lied van prachtige verhalen, de moeite waard door zowel de mooie schrijfstijl als de diepe interesse voor de inheemse bevolking en de liefde voor de natuur. Karen Blixen hield van het Afrikaanse landschap met zijn rijke plant- en diersoorten. Zij voelde zich thuis bij de oorspronkelijke bewoners, voor wie zij raadgeefster, dokter, rechter en lerares was.

Titel : Out of Africa
Auteur : Karen Blixen
Uitgever : Marmer Uitgeverij
ISBN : 9789460683305
Verschijningsdatum: juni 2016


By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/