fbpx

Lage Landen: eenzelfde taal, uiteenlopende visies

Lage_landen

Scherpe pennen hoef je niet ver te gaan zoeken. Van grande dame Hella S. Haasse tot vers bloed Dalilla Hermans: vrouwen van bij ons hebben de wereld iets te zeggen en zijn niet bang om hun stem te laten klinken. Onverschrokken ontleden ze hun verhouding tot mannen, andere vrouwen, familieleden en het leven. In het voorbijgaan etaleren ze de kracht van de Nederlandse taal. Schrijfsters uit de Lage Landen laten zich niet onder één noemer vangen. Zo blijkt geen terreur opgewassen tegen de innerlijke kracht van Etty Hillesum, terwijl de personages van Griet Op de Beeck ten onder gaan aan hun zachte aard. Dwarsdenker Andreas Burnier (pseudoniem) blijft in haar werk dicht bij haar eigen leven, terwijl historica Joke Van Leeuwen zich laat inspireren door 18e-eeuwse memoires. Tegenover de schokkende bestseller van Lize Spit staan de zalvende gedichten van Vasalis. Bij deze bent u gewaarschuwd: boeken leiden naar boeken en een mogelijke bijwerking van deze brochure is dat u nooit meer klaar met lezen geraakt. Marja Pruis tipt in haar Nieuwe feministische leeslijst de boeken die elke moderne feminist moet lezen. Zo hoort u het eens van een ander. 

 De dagboeken en brieven van Etty Hillesum hebben over de hele wereld weerklank gevonden. Sinds de publicatie van Het verstoorde leven in 1981 is Hillesum het symbool geworden voor een geweldloze weerbaarheid tegen het barbarendom waarin zij, en iedereen, in de oorlogsjaren moest leven. Tussen maart 1941 en september 1943 schreef ze vrijwel onafgebroken aan haar dagboek, dat opvalt door passie, levenslust, wijsheid en grote liefde voor de mens. Tot in kamp Westerbork wist ze de overtuiging te behouden dat haat geen oplossing is en dat het leven ondanks alles waard is geleefd te worden. Poëzie tegenover terreur, mystiek tegenover verwarring, liefde tegenover macht, schoonheid tegenover vervolging. Etty Hillesum was een onverschrokken vrouw, wier stem ook ruim zeventig jaar later nog glashelder en inspirerend klinkt.

Titel : Dat onverwoestbare in mij
Auteur : Etty Hillesum
Uitgever : Pelckmans
ISBN : 9789460038358
Verschijningsdatum : oktober 2014

 Oeroeg was mijn vriend. Zo begint het aangrijpende verhaal van de vriendschap tussen een Indonesische jongen en de zoon van een Nederlandse administrateur in het NederlandsIndië van voor de Tweede Wereldoorlog. Geleidelijk groeien de twee jongens uit elkaar. Wanneer de Nederlandse jongen na een studie in Delft terugkeert in het Indië dat nog net geen Indonesië is geworden, blijkt hun verwijdering te zijn uitgegroeid tot een kloof. Oeroeg heeft gekozen: voor zijn eigen volk en tegen de Nederlanders, dus ook tegen zijn vriend. Geschokt vraagt die zich af of hij voorgoed een vreemde zal zijn in het land van zijn geboorte. Hella S. Haasses beroemde prozadebuut Oeroeg verscheen in 1948 als Boekenweekgeschenk, werd meer dan vijftig keer herdrukt en is in elf talen vertaald.

Titel : Oeroeg
Auteur : Hella S. Haasse
Uitgever : Querido
ISBN : 9789021455433
Verschijningsdatum : oktober 2014

 Een tevreden lach, de roman waarmee schrijver en criminoloog Andreas Burnier in 1965 debuteerde, werd direct bij verschijnen als een sensatie ervaren en bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs. De roman heeft niets aan kracht ingeboet. Xandra Schutte vindt de roman 'vijftig jaar later nog springlevend' en omschreef het als 'een achtbaan waarin verhaal, essayistische terzijdes, overmoedige taalvondsten en poëzie in hoog tempo voorbij schieten. Wanhoop en roekeloosheid, melancholie en provocatie, ernst en ironie wisselen elkaar voortdurend af, en dat in een volstrekt eigenzinnige stijl'. Volgens Rosanne Hertzberger is Burnier 'een geestverwant, een rolmodel, grootmoeder der dwarsdenkers' en moet ze herontdekt worden.

Titel : Een tevreden lach
Auteur : Andreas Burnier
Uitgever : Atlas Contact
ISBN : 9789025445126
Verschijningsdatum : oktober 2018

 Anne Frank hield van 12 juni 1942 tot 1 augustus 1944 een dagboek bij in de vorm van brieven aan een fictieve vriendin Kitty. Zij schreef haar brieven aanvankelijk alleen voor zichzelf. Toen ze in de lente van 1944 op de radio hoorde dat na de oorlog alle getuigenissen van het lijden van het Nederlandse volk onder de Duitse bezetting verzameld en openbaar moesten worden gemaakt, besloot ze na de oorlog een boek te publiceren. Haar dagboek zou daarvoor als basis dienen. In maart 1945 stierf Anne Frank op vijftienjarige leeftijd in het concentratiekamp BergenBelsen. De enige overlevende van de familie, Otto Frank, zorgde ervoor dat het dagboek van zijn dochter toch gepubliceerd werd. In 1947 verscheen Het Achterhuis. Het is sindsdien een van de meest gelezen boeken ter wereld. Het is in meer dan dertig landen verschenen en er zijn meer dan zestien miljoen exemplaren van verkocht.

Titel : Het Achterhuis
Auteur : Anne Frank
Uitgever : Prometheus
ISBN : 9789044616170
Verschijningsdatum : juli 2012

 Van de dichteres Vasalis werden door de jaren heen meer dan 300.000 bundels verkocht. Haar gedichten blijken nog steeds voor veel mensen een waardevolle haven. Haar poëzie wordt sinds jaar en dag veel gebloemleesd en zeer regelmatig aangewend bij 'levensmomenten'.

Titel : Verzamelde gedichten
Auteur : M. Vasalis
Uitgever : Van Oorschot
ISBN : 9789028261198
Verschijningsdatum : november 2015

 Pluk van de Petteflet is een kinderboek van schrijfster Annie M.G. Schmidt met tekeningen van Fiep Westendorp. Dit boek, dat in 1971 verscheen, gaat over een jongetje genaamd Pluk. Hij rijdt rond in een rood kraanwagentje en beleeft samen met onder meer het meisje Aagje en de familie Stamper allerlei avonturen. In de Petteflet is een kamer vrij. Als Pluk dat hoort rijdt hij er in zijn rode kraanwagen snel naartoe en gaat in de torenkamer wonen, helemaal bovenin. Eindelijk heeft hij een huis. En hij krijgt er meteen heel veel vrienden bij: Zaza de kakkerlak bijvoorbeeld, en Dollie de duif, meneer Pen, de Stampertjes en Aagje. Samen met hen beleeft hij steeds weer nieuwe avonturen.

Titel : Pluk van de Petteflet
Auteur : Annie M.G. Schmidt
Uitgever : Querido
ISBN : 9789045110950
Verschijningsdatum : april 2010

 De laatste roman van Doeschka Meijsing Over de liefde (2008), werd bekroond met zowel de AKO Literatuurprijs als de F. Bordewijk-prijs en de Opzij Literatuurprijs. Haar relatie met Xandra Schutte vormde de inspiratie voor de roman: deze relatie was stukgelopen omdat haar vriendin haar had verlaten voor een man. In Over de liefde wordt een vrouw verlaten: haar derde lange liefdesrelatie is stukgelopen, zonder dat zij een idee heeft waardoor, door wie of waarom. Voor de zoveelste keer in haar leven is zij alleen, in de steek gelaten, op de rand van een depressie. Dan overkomt haar een ernstig ongeluk, waaraan ze een gaatje in haar geheugen overhoudt: hoe gebeurde dat ongeluk? De zoektocht naar wat de hersenen voor haar versluierd willen houden, leidt haar terug naar haar jeugd, toen ze voor de allereerste keer verliefd was.

Titel : Over de liefde
Auteur : Doeschka Meijsing
Uitgever : Querido
ISBN : 9789021459561
Verschijningsdatum : augustus 2015

 'Blijkbaar hadden we ons op een dag voorgenomen nooit meer een woord met haar te wisselen, want het werd, als op afspraak, altijd doodstil zodra zij in ons blikveld verscheen. We klemden de lippen op elkaar en keken de andere kant uit als we haar op het schoolplein zagen komen aanslenteren, of als we haar op straat tegenkwamen, in haar eentje hinkelend of knikkerend. Wanneer waren we ermee begonnen?' Een klein meisje groeit op in een vredig dorp, waar ze samen met haar moeder de oude, krakende pastorie bewoont. Ook de Luco's wonen daar, twee vriendelijke, wereldvreemde mannen van wie iedereen aanneemt dat ze kamerhuurders zijn. Alles verandert als de moeder van Loes wegens een onbegrijpelijke moord tot een lange gevangenisstraf wordt veroordeeld.

Titel : Het duister dat ons scheidt
Auteur : Renate Dorrestein
Uitgever : Querido
ISBN : 9789021412986
Verschijningsdatum : mei 2018

 Ruim twee eeuwen geleden, een hoofdstad in opstand. De jonge Catho, opgegroeid in een vondelingentehuis, merkt nauwelijks iets van de revolutie die gaande is, tot nieuwkomer zuster Berthe haar in het geheim leert lezen en schrijven, en de enige is die om haar geeft. Maar de twee verliezen elkaar uit het oog, ervan overtuigd door de ander te zijn verraden. Intussen begint pianofortebouwer Tobias, van buitenlandse afkomst, een bijzondere vriendschap met iemand die hem een controversieel verzoek doet. De nieuwe tijd eist geluk, maar hoe bereiken ze dat? Joke van Leeuwen laat in deze prachtige roman haar personages het geluk nastreven – hoopvol tot op de laatste bladzijde en nog lang daarna.

Titel : Feest van het begin
Auteur : Joke van Leeuwen
Uitgever : Querido
ISBN : 9789021442013
Verschijningsdatum : augustus 2012

  Kristien Hemmerechts probeert na het overlijden van haar man, de Vlaamse dichter Herman de Coninck (1944-1997), erachter te komen wie hij werkelijk was. Ze leest zijn boeken opnieuw en graaft in haar geheugen. Taal zonder mij is een moderne klassieker over liefde, literatuur en de dood, die iedereen gelezen moet hebben

Titel : Taal zonder mij
Auteur : Kristien Hemmerechts
Uitgever : De Geus
ISBN : 9789044539431
Verschijningsdatum : oktober 2017

Lieve Joris - Dans van de luipaard

 Tien jaar na haar veelgeroemde Terug naar Congo, keerde Lieve Joris in Dans van de luipaard terug naar het door oorlog geteisterde en leeggeplunderde land. Ze reist – soms met gevaar voor eigen leven – door het hele land, bezoekt oude vrienden, maakt nieuw vrienden, spreekt met Rwandezen, Congolezen, de Tutsi en Hutu onder hen, met expats, mensen van hulporganisaties, paters en nonnen. Een met grote betrokkenheid, veel liefde en verregaand inzicht geschreven reisverslag over een verscheurd land. Fascinerende en diepmenselijke journalistiek.

Titel : Dans van de luipaard
Auteur : Lieve Joris
Uitgever : Augustus
ISBN : 9789045700861
Verschijningsdatum : september 2006

Connie Palmen - De vriendschapSaisissez un titreSaisissez un titreSaisissez un titreSaisissez un titreSaisissez un titreSaisissez un titre

 Tot de populairste boeken van Connie Palmen behoort haar roman De vriendschap, waarvoor zij talrijke prijzen ontving, onder meer de Trouw Publieksprijs en de AKO Literatuurprijs. Zelden werd 'het drama van de afhankelijkheid' zo superieur beschreven als in dit schitterende boek over de vriendschap tussen twee vriendinnen. De vriendschap werd beschreven als een genadeloos filosofisch meisjesboek dat met niets te vergelijken is. In het boek worden de afgronden van dweepzucht, sentimentaliteit en banaliteit opgezocht en met serene zelfbewustheid bloot gelegd. Het is enkel aan de besten gegeven om zo genuanceerd en quasi-autobiografisch te schrijven over liefdesverhoudingen, vergeefsheid, verslaving en verlegenheid.

Titel : De vriendschap
Auteur : Connie Palmen
Uitgever : Prometheus
ISBN : 9789053333488
Verschijningsdatum : juli 1995

 Verplichte leeskost voor een nieuwe generatie feministische lezers. Je kunt een leven lang over feminisme nadenken, feminist zijn, maar toch telkens opnieuw uitgedaagd worden om te bedenken wat het nou precies inhoudt. Vooral als er een nieuwe generatie feministen aan de deur klopt, speelt die vraag weer op. Wat Marja Pruis helpt bij het vinden van een antwoord? Boeken. Dus vroeg ze zich af: welke boeken moet de moderne feminist eigenlijk gelezen hebben? Ze schakelde een keurkorps aan denkers in om een actuele canon voor een nieuwe generatie lezers samen te stellen. De nieuwe feministische leeslijst is een verzameling lofzangen en kanttekeningen bij oude en nieuwe helden, radicale denkers, zachte eenlingen en dromers en drammers als Sylvia Plath, Maggie Nelson, Clarice Lispector, Renate Dorrestein en Audre Lorde.

Titel : De nieuwe feministische leeslijst
Auteur : Marja Pruis
Uitgever : Das Mag
ISBN : 9789492478832
Verschijningsdatum : maart 2019

  Maart 2017. In een interview met Knack zegt Rachida Lamrabet dat ze 'niet voor de boerka is, maar ook niet voor een boerkaverbod'. Twee weken later krijgt ze haar C4 als juriste bij Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum. Na onder andere Youssef Kobo, Dyab Abou Jahjah en Alona Lyubayeva is ze de zoveelste m/v met een migratieachtergrond die ergens aan de deur vliegt vanwege een 'afwijkende' mening. Vertrekkend vanuit de boerka-affaire zoekt Rachida Lamrabet een antwoord op een aantal ongemakkelijke vragen. Geldt de vrijheid van meningsuiting voor iedereen of veranderen de regels als mensen met een andere origine zich in het publieke of artistieke debat mengen? Kan 'allochtone' kunst of literatuur eigenlijk wel kunst of literatuur zijn?

Titel : Zwijg, allochtoon!
Auteur : Rachida Lamrabet
Uitgever : Epo
ISBN : 9789462671140
Verschijningsdatum : augustus 2017

Griet Op de Beeck - Vele hemels boven de zevende

 In Vele hemels boven de zevende vechten vijf uiteenlopende figuren meer met zichzelf dan met elkaar in dit bestaan dat belachelijk mooi en geweldig lastig is, allemaal tegelijk. Lou is twaalf, Eva zesendertig, Elsie tweeënveertig, Casper zesenveertig, en Jos eenenzeventig. Vijf mensen, met elkaar verbonden, vertellen hun verhaal. Over onverwacht geluk dat de dingen moeilijk maakt, over geheimen die te groot lijken, over de complexe kunst van het jong zijn, over obstakels die bergen worden, amper te beklimmen, over blijven proberen, tot waar geen mens meer verder kan. Griet Op de Beeck heeft een indrukwekkend debuut geschreven. Met prachtige zinnen en oorspronkelijke observaties creëert ze niet alleen intrigerende personages, maar schetst ze ook een treffend beeld van deze tijd.

Titel : Vele hemels boven de zevende
Auteur : Griet Op de Beeck
Uitgever : Prometheus
ISBN : 9789044639070
Verschijningsdatum : juli 2018

In Wij en ik belandt de lezer midden in een upper class milieu waar het wemelt van de grote en kleine drama's en familiegeheimen, en waar liefde, waarheid en ambities regelmatig op gespannen voet staan. Het is een scherpzinnige familieroman, vol intrigerende karakters die met veel psychologisch inzicht en mededogen opgetekend zijn. Het boek neemt de hedendaagse Europese mens en zijn illusies de maat, en beschrijft hoe sterk familiebanden zijn en hoe elk ongelukkig gezin nog altijd ongelukkig is op zijn eigen wijze.

Titel : Wij en ik
Auteur : Saskia de Coster
Uitgever : Prometheus
ISBN : 9789044627060
Verschijningsdatum : november 2014

Brief aan Cooper en de wereld is een doodeerlijke zoektocht naar de lessen die Dalilla Hermans haar opgroeiende zoon móét meegeven, als persoon met een kleurtje in dit deel van de wereld. Een autobiografisch verhaal met een scherp maatschappijkritisch randje. Een boek dat ons een geweten wil schoppen en tegelijk hoopvol oplossingen aanreikt. Dalilla zou bovenal zichzelf niet zijn als er af en toe niet gelachen mag worden

Titel : Brief aan Cooper en de wereld
Auteur : Dalilla Hermans
Uitgever : Manteau
ISBN : 9789022334218
Verschijningsdatum : mei 2017

In Eva's geboortejaar worden in het kleine Vlaamse Bovenmeer slechts twee andere kinderen geboren, allebei jongens. De drie maken er hun hele jeugd samen maar het beste van, tot de puberteit aanbreekt. Opeens ontstaan er andere verhoudingen. De jongens bedenken wrede plannen en de bedeesde Eva kan hieraan meedoen of haar enige vrienden verraden. Die keuze is geen keuze. Dertien jaar na een snikhete zomer die volledig uit de hand loopt, keert Eva terug naar haar geboortedorp met een blok ijs in de kofferbak. Gaandeweg wordt duidelijk dat zij dit keer de plannen bepaalt. Vanaf de eerste bladzijde grijpt debutante Lize Spit de lezer bij de strot, om die tot het eind niet los te laten. Genadeloos maar liefdevol: Het smelt is een roman die je verslagen achterlaat.

Titel : Het smelt
Auteur : Lize Spit
Uitgever : Das Mag
ISBN : 9789082410617
Verschijningsdatum : november 2015


By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/