fbpx

Wijde Wereld : een woordvoerster voor elke nuance

cover3

 In elke windstreek, op elk continent schuilt schrijftalent. India gaf ons Arundhati Roy, uit Chili kwam Isabel Allende en van Nigeria kregen we Chimamanda Ngozi Adichie. Er is een literaire gids voor elke bestemming. Reis met Nino Haratischwili naar de Georgische bergen of breng de zomer door met Tove Jansson op een onbewoond, Fins eiland. Het dikste hoofdstuk van deze brochure is gewijd aan internationale schrijfsters. Mythische figuren als Anaïs Nin en Sylvia Plath staan zij aan zij met hedendaagse publiekslievelingen Elena Ferrante en Margaret Atwood. Elke generatie kent haar klassieker: Harper Lee in de sixties, Donna Tartt in de nineties, vandaag de immens populaire Hanya Yanagihara. Elke minderheid claimt haar spokeswoman: van Afro-Amerikaans icoon Toni Morrison tot Jeanette Winterson, lesbisch boegbeeld tegen wil en dank. Dit zijn vrouwen van de wereld, voorbeelden, rolmodellen. Ook wanneer ze kwetsbaar zijn en worstelen met de wereld in hun hoofd. Leonora Carrington leed aan vlagen van waanzin. Ariel Levy voelt 21e-eeuwse onvrede. Anderen vereeuwigden de irrationele passie die je kunt voelen voor drankzuchtige marxisten, Bretonse boeren of genderfluïde artiesten. Van (het werk van) zo'n intense vrouwen kun je alleen maar houden…

Anaïs Nin - Erotica

Uit armoede gedreven schreef Anaïs Nin voor een anonieme cliënt erotische verhalen waarin zij zich moest concentreren op de seks, en alle franjes kon weglaten. Dat leverde de prachtige bundel Venusdelta op, die twee jaar later werd gevolgd door Lieve vogeltjes. Anaïs Nin, die debuteerde als dichteres, noemde zichzelf 'de madam van een hoogst merkwaardig huis van literaire ontucht'. Erotica bevat alle verhalen uit Venusdelta en Lieve vogeltjes, die rijk en onderhoudend zijn in hun beschrijving van erotisch-seksuele varianten. 

Titel : Erotica
Auteur : Anaïs Nin
Uitgever : Prometheus
ISBN : 9789044624328
Verschijningsdatum : juni 2013

Ayn Rand - De kracht van Atlantis

'Wie is John Galt?' Met deze raadselachtige vraag begint De kracht van Atlantis. De economie van de Verenigde Staten heeft te lijden doordat steeds meer succesvolle industriëlen op mysterieuze wijze verdwijnen, terwijl de overheid behoefte hoger aanslaat dan verdienste. Dagny Taggart zet alles op alles om haar spoorwegmaatschappij draaiende te houden. De naam John Galt staat daarbij voor alles waartegen ze vecht, maar gaandeweg komt ze tot een verrassend inzicht. In haar verhaal over een man die de motor van de wereld stilzet presenteert Ayn Rand haar controversiële filosofie van het objectivisme, waarin prestaties en vrije handel voorop staan.

Titel : De kracht van Atlantis
Auteur : Ayn Rand
Uitgever : Luitingh Sijthof
ISBN : 9789021807768
Verschijningsdatum : oktober 2012

Astrid Lindgren - Pippi Langkous

Pippi is het sterkste meisje van de wereld, en ze woont helemaal alleen in Villa Kakelbont. Nou ja, niet helemáál alleen, want ze heeft een aapje en een paard. Gelukkig komt haar vader eens in de zoveel tijd langs om een nieuwe koffer met gouden tientjes te brengen. Samen met buurkinderen Tommy en Annika beleeft ze de gekste avonturen. De geschiedenis van Pippi Langkous begon in de winter van 1941, toen de dochter van Astrid Lindgren, zeven jaar oud, met longontsteking in bed lag en haar moeder vroeg een verhaaltje te vertellen over Pippi Langkous, een naam die ze op dat moment bedacht. Lindgren begon te vertellen en het verhaal nam vorm aan. Pas drie jaar later, bedoeld als cadeau voor dochter Karins tiende verjaardag, schreef ze de verhalen ook op en zocht ze naar publicatie. De boeken werden het begin van een nieuw tijdperk in de kinderboekenwereld.

Titel : Pippi Langkous
Auteur : Astrid Lindgren
Uitgever : Ploegsma
ISBN : 9789021678443
Verschijningsdatum : februari 2018

Marguerite Duras - Liefde

Liefde is een nieuwsgierigmakende, angstaanjagende weergave van het menselijke geheugen. In poëtische en fragmentarisch filmische stijl verhaalt Marguerite Duras over wat we vergeten, wat ons bijblijft en wie we zijn. Na L'Amour zou Duras een kleine tien jaar niet meer publiceren en zich voornamelijk met film bezighouden, hetgeen in L'Amour al duidelijk voorvoelbaar is.

Titel : Liefde
Auteur : Marguerite Duras
Uitgever : Vleugels
ISBN : 9789078627524

Tove Jansson - Fair play

Mari en Jonna zijn twee vrijzinnige vrouwen op leeftijd. De een is schrijfster, de ander kunstenares, allebei wonen ze in hun eigen appartement in hetzelfde gebouw in Helsinki. Overdag werken ze in hun eigen huis, 's avonds kijken ze samen oude Franse films, en de zomers brengen ze door in hun huisje op een piepklein onbewoond eiland voor de Finse kust. In glashelder, filosofisch proza beschrijft Jansson de kleine dagelijkse strubbelingen en de momenten van humor en vreugde, het fundamentele wederzijdse respect en de generositeit die de bouwstenen zijn van een goede relatie. Jansson schreef dit boek toen ze in de zeventig was en baseerde het verhaal van Mari en Jonna op haar eigen langdurige relatie met kunstenares Tuulikki Pietilä.

Titel : Fair play
Auteur : Tove Jansson
Uitgever : Singels
ISBN : 9789044540772
Verschijningsdatum : september 2018

Leonora Carrington - Beneden

In 1937 was de Engelse Leonora Carrington een 19-jarige studente aan de kunstacademie. Ze was mooi, rebels en onaangepast binnen het aristocratische milieu van haar familie. Tijdens een diner ontmoette ze de kunstenaar Max Ernst. Ze werden verliefd en Carrington volgde Ernst naar Parijs. Niet veel later vestigden ze zich in de Provence. In mei 1940 werd Ernst gearresteerd toen het Duitse leger Frankrijk bezette en vastgezet in een kamp, waarop Carrington psychisch instortte. Zij vluchtte naar Spanje. Daar werd Carrington gedwongen opgenomen in een psychiatrische inrichting, waar ze niet alleen ten prooi viel aan haar eigen angstaanjagende waanbeelden, maar ook aan de wrede behandeling door haar arts. De novelle Beneden, het verslag van deze beproeving, is een duizelingwekkende reis door de hallucinerende logica van de waanzin.

Titel : Beneden
Auteur : Leonora Carrington
Uitgever : Orlando
ISBN : 9789492086624
Verschijningsdatum : mei 2018

Carson McCullers - Het hart is een eenzame jager

Vier gewone mensen worstelen met de raadsels van hun leven. De setting: een zuidelijk stadje in de VS, in de jaren dertig. Mick Kelly is een tomboy met muzikaal talent, maar geen geld om dat te benutten. Jake Blount is een alcoholistische marxist op de vlucht. De teleurgestelde dokter Copeland is zwart in de verkeerde stad. En Biff Brannon, de zachtaardige kroegbaas, kijkt toe. Hun levens kruisen elkaar. Allemaal zoeken ze naar verlossing. En allemaal vermoeden ze dat het antwoord op al hun vragen zal komen van John Singer. Maar die kan niet praten. Wie zal hen redden? Dit boek was het eerste in een reeks waarin McCullers een stem geeft aan al degenen die zijn afgewezen, vergeten, misbruikt en onderdrukt. Haar briljante beschrijving van de rafelranden van de maatschappij steeg als een komeet naar de top van de bestsellerlijsten.

Titel : Het hart is een eenzame jager
Auteur : Carson McCullers
Uitgever : Athenaeum
ISBN : 9789025303549
Verschijningsdatum : september 2016

Benoîte Groult - Zout op mijn huid

Zij is een intellectuele Parisienne, hij een Bretoense visser. Beiden zijn getrouwd, alleen niet met elkaar. Hoewel hun verschillende levensstijl hen tot vreemden had moeten maken, leidt hun ontmoeting tot een levenslange hartstochtelijke verhouding. Zout op mijn huid is het meeslepende, inmiddels klassiek geworden verhaal over een gepassioneerde liefde tussen twee totaal verschillende personen die niet slijt of gedoemd is ten onder te gaan aan dagelijkse beslommeringen.

Titel : Zout op mijn huid
Auteur : Benoîte Groult
Uitgever : Meulenhof
ISBN : 9789029093262
Verschijningsdatum : maart 2019

Elizabeth Jane Howard - Lichte jaren

Een must voor alle liefhebbers van Downton Abbey, dat zijn de Cazalet-kronieken van Elizabeth Jane Howard. De nadagen van het Victoriaanse Engeland en de eerste onzekere jaren na het einde van de oorlog vormen de achtergrond van deze vijfdelige serie die de periode 1937-1956 omspant. Deel 1, Lichte jaren, begint eind jaren dertig, in de laatste gouden jaren voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. In de zomermaanden komen drie generaties van de familie Cazalet bij elkaar op hun familielandgoed vlak buiten Londen. Ze vullen hun dagen met kinderspelletjes in het bos, picknicken op het strand, gin-tonics in de tuin, feestmalen in de eetkamer. Het is een zonovergoten, onbekommerde tijd – maar onder de idyllische oppervlakte broeien er affaires en gefnuikte ambities; en de oorlog werpt zijn schaduw vooruit.

Titel : Lichte jaren
Auteur : Elizabeth Jane Howard
Uitgever : Atlas Contact
ISBN : 9789025450403
Verschijningsdatum : april 2017

Wisława Szymborska - Zo is het genoeg

Dankzij haar transparantie en lichtvoetigheid toont Szymborska zich in Zo is het genoeg een ware filosofe, die het belangrijker vindt om vragen te stellen dan om deze te beantwoorden. De openheid van haar vragen is telkens weer een uitnodiging aan de lezer, die daar gretig en met groot gemak op ingaat. De eenvoud van haar begeesterde poëzie bezorgde haar wereldwijd een groot en divers leespubliek. Trefzeker, verrassend maar altijd discreet, rondt zij in deze bundel haar oeuvre af.

Titel : Zo is het genoeg
Auteur : Wisława Szymborska
Uitgever : De Geus
ISBN : 9789044526639
Verschijningsdatum : februari 2013

Harper Lee - Spaar de spotvogel

In deze Amerikaanse klassieker, die zich afspeelt in het diepe zuiden van de Verenigde Staten, riskeert advocaat Atticus Finch alles om een zwarte man te verdedigen die ten onrechte wordt beschuldigd van de verkrachting van een blank meisje. Zijn kinderen, Scout en haar oudere broer Jem, worden zich door deze zaak bewust van de grove ongelijkheden die er heersen tussen blank en zwart. Spaar de spotvogel verscheen voor het eerst in 1960 en geldt als een van de grootste klassiekers uit de Amerikaanse literatuur van de twintigste eeuw. Het werd bekroond met de Pulitzer Prize en is succesvol verfilmd met Gregory Peck in de hoofdrol. Het boek is in meer dan veertig talen vertaald en er zijn wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren van verkocht.

Titel : Spaar de spotvogel
Auteur : Harper Lee
Uitgever : De Bezige Bij
ISBN : 9789023493617
Verschijningsdatum : juni 2015

Marianne Fredriksson - Anna, Hanna en Johanna

Johanna is dement en ligt op sterven. Haar dochter Anna bezoekt haar en begint zich af te vragen wie haar grootmoeder Hanna was. Omdat Johanna niet meer in staat is antwoord te geven op haar vragen, gaat Anna zelf op zoek. Ze reist door het leven van drie generaties vrouwen die onder zeer verschillende omstandigheden hun positie moeten bevechten. Toch stuiten ze in essentie op dezelfde problemen in hun streven naar zelfstandigheid.

Titel : Anna, Hanna en Johanna
Auteur : Marianne Fredriksson
Uitgever : Colibri
ISBN : 9789462370708
Verschijningsdatum : mei 2014

Marguerite Yourcenar - Het hermetisch zwart

In Het hermetisch zwart wordt het tragische lot beschreven van de zestiende-eeuwse medicus, filosoof en alchemist Zeno. We volgen hem bij zijn studie, op zijn reizen door Europa en het nabije Oosten en in zijn werk als hofarts. Zeno staat als mens van vlees en bloed op het breekpunt tussen middeleeuwen en moderne tijd, tussen religie en een nog nauwelijks te verwoorden atheïsme. Yourcenars roman geeft een intrigerend beeld van een tijdperk dat gekleurd werd door contrasten.

Titel : Het hermetisch zwart
Auteur : Marguerite Yourcenar
Uitgever : Athenaeum
ISBN : 9789025307417
Verschijningsdatum : februari 2017

Sylvia Plath - De dagboeken 1950-1962

Sinds haar zelfverkozen dood in 1963 is er veel geschreven en gezegd over de fascinerende Sylvia Plath. Vooral over Plaths huwelijk met dichter Ted Hughes en over de laatste maanden van haar leven. Dan schrijft ze immers de harde, naakte gedichten die, samengevoegd tot de bundel Ariel, haar naam postuum vestigen. Plaths dagboeken bieden een aangrijpend en intiem beeld van haar korte maar intense leven. Ze tonen de gretige tiener die haar seksualiteit ontdekt en de serieuze studente die, ondergedompeld in een wild liefdesleven, worstelt om de hoogste cijfers te halen. Ze beschrijven een definiërend jaar in Cambridge, waar Plath Ted Hughes ontmoet, en hun huwelijk enkele maanden later. In de jaren vijftig werd een vrouw geacht zich uitsluitend met het huishouden bezig te houden. Plath moet vechten om iets van haar ambities waar te maken.

Titel : De dagboeken 1950-1962
Auteur : Sylvia Plath
Uitgever : De Arbeiderspers
ISBN : 9789029538251
Verschijningsdatum : januari 2005

Lucia Berlin - Handleiding voor poetsvrouwen

Handleiding voor poetsvrouwen bevat het beste werk van de legendarische korteverhalenschrijfster Lucia Berlin. In een krachtige mix van humor en melancholie belicht Berlin de wonderen van het alledaagse. De vrouwen in haar verhalen zijn verloren, maar ze zijn ook sterk, slim en buitengewoon oprecht. Het zijn harde werkers, moeders en geliefden die zich begeven in een wereld vol jockeys, doktoren en telefonisten. Ze lachen, ze treuren, ze drinken – en telkens weet Berlin, met de scherpte van Lorrie Moore en de vastberadenheid van Raymond Carver, ze stuk voor stuk voor altijd een plek te geven in ons hart.

Titel : Handleiding voor poetsvrouwen
Auteur : Lucia Berlin
Uitgever : Lebowski
ISBN : 9789048840533
Verschijningsdatum : april 2017

Fatima Mernissi Achter de sluier

De islam schrijft een strikte scheiding voor tussen de leefwereld van de man en die van de vrouw. De man moet zich compleet kunnen wijden aan zijn maatschappelijke en godsdienstige plichten, zonder afgeleid te worden door de verleidelijke vrouw. In Achter de sluier maakt Mernissi duidelijk dat de huidige islamitische samenleving deze scheiding noodgedwongen moet loslaten om tot een moderne samenleving te komen

Titel : Achter de sluier
Auteur : Fatima Mernissi
Uitgever : De Geus
ISBN : 9789044537710
Verschijningsdatum : september 2016

Jane Gardam De dochter van Crusoe

Aan het begin van de vorige eeuw wordt de zesjarige Polly Flint achtergelaten bij haar twee vrome tantes, een norse weduwe en een onberekenbare dienstmeid. In hun afgelegen gele huis aan de Engelse kust zit er voor de eenzame wees niet veel anders op dan te lezen. Meer dan acht decennia leven we met Polly mee. We zien hoe de overzichtelijke victoriaanse tijd geleidelijk plaats maakt voor de chaos en de onzekerheid van de twintigste eeuw en hoe het afgezonderde gele huis aan de kust omsloten wordt door de moderne wereld, door woonwijken en autowegen. Deels gebaseerd op haar eigen jeugd en die van haar moeder in het eenzame Yorkshire, schetst Jane Gardam het portret van een jonge, onafhankelijke vrouw in het twintigste-eeuwse Engeland. Polly, eenzaam, eigenzinnig, gevoelig en ambitieus, blijkt een onvergetelijke hoofdpersoon.

Titel : De dochter van Crusoe
Auteur : Jane Gardam
Uitgever : Cossee
ISBN : 9789059368187
Verschijningsdatum : oktober 2018

Alice Munro - Het uitzicht vanaf Castle Rock

Het uitzicht vanaf Castle Rock is het meest persoonlijke boek van Alice Munro, waarin ze uit haar familiegeschiedenis put. Haar voorouders aan vaderskant hebben sinds mensenheugenis in Schotland gewoond en het was haar vaders betovergrootvader die met zijn gezin de oversteek naar de Nieuwe Wereld waagde. De nieuwkomers vestigden zich in Huron County, aan het Huronmeer, een gebied dat later de provincie Ontario zou worden. In deze streek is ook Munro geboren en opgegroeid en ze heeft er in veel van haar verhalen over geschreven. In de laatste verhalen trekt Munro de lijn naar het heden door en beschrijft ze haar jeugd, huwelijk en terugkeer naar haar geboortestreek

Titel : Het uitzicht vanaf Castle Rock
Auteur : Alice Munro
Uitgever : De Geus
ISBN : 9789044530544
Verschijningsdatum : juni 2014

Toni Morrison - Beminde

Amerika, de tweede helft van de negentiende eeuw. De gevluchte slavin Sethe vermoordt uit wanhoop haar dochtertje Beminde om haar te behoeden voor de slavernij. Maar Beminde keert terug als kwade geest en terroriseert het leven van haar moeder. Het is uiteindelijk Denver, de tweede dochter van Sethe, die het gezin van de beklemmende vloek weet te verlossen. Het boek volgt de traditie van de slavenverhalen, maar spreekt ook over de pijnlijke en taboe-onderwerpen zoals seksueel en ander geweld. Beminde is een schitterende en angstaanjagende roman over het beladen verleden van de Verenigde Staten.

Titel : Beminde
Auteur : Toni Morrison
Uitgever : De Geus
ISBN : 9789023473558
Verschijningsdatum : augustus 2012

Annie Proulx - Brokeback Mountain en andere verhalen

Ennis en Jack zijn nog geen twintig als ze op de ruige hellingen van Brokeback Mountain een kudde schapen gaan hoeden. Die zomer worden ze verliefd op elkaar en die passie beklijft, ook als ieder later een eigen gezin sticht. In deze editie zijn ook de andere Wyomingverhalen van Annie Proulx toegevoegd die eerder werden gebundeld in De gouverneurs van Wyoming.

Titel : Brokeback Mountain en andere verhalen
Auteur : Annie Proulx
Uitgever : De Geus
ISBN : 9789044538472
Verschijningsdatum : februari 2017

Maryse Condé - Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana

Ivan en Ivana zijn een tweeling, geboren in Guadeloupe. Hun hele leven hebben ze een uitzonderlijk sterke band, zo sterk zelfs dat ze bang worden voor hun eigen gevoelens. Het onwaarschijnlijke en droevige lot leidt ze via Ségou in Mali naar Parijs, waar hun wegen zich scheiden. De aanvankelijk kleine verschillen tussen de tweeling leiden tot dramatisch verschillende keuzes in het leven. Ivana kiest er met haar jeugdige altruïsme en enthousiasme voor naar de politieacademie te gaan; Ivan, afgestompt door zijn ervaringen met afwijzing en uitbuiting, kiest het pad van radicalisering en terrorisme. Ze worden daders en slachtoffers bij een golf van gewelddadige aanslagen.

Titel : Het onwaarschijnlijke en droevige lot van Ivan en Ivana
Auteur : Maryse Condé
Uitgever : Orlando
ISBN : 9789493081062
Verschijningsdatum : mei 2019

Margaret Atwood - Het verhaal van de dienstmaagd

Binnen de grenzen van de voormalige Verenigde Staten heeft een christelijke beweging de macht gegrepen. In deze nieuwe Republiek Gilead dient eenieder naar de letter van het Oude Testament te leven. Vanfred, de vertelster, behoort tot de nieuwe klasse der 'Dienstmaagden', die slechts één doel heeft: zich voort te planten. Alleen 's nachts in haar sobere kamer is ze vrij om zich over te geven aan haar illegale herinneringen: het lezen van boeken, haar eigen naam, het nu irrelevant geworden begrip 'liefde'. In een sobere stijl, die afwisselend koele observatie, ontroering, wanhoop, hartstocht en wrange humor reflecteert, legt Vanfred het zwarte hart bloot dat schuilgaat achter de kalme façade van een reactionair establishment. Is dat een futuristisch schrikbeeld, of de ware nabije toekomst van Amerika?

Titel : Het verhaal van de dienstmaagd
Auteur : Margaret Atwood
Uitgever : Orlando
ISBN : 9789044641097
Verschijningsdatum : september 2019

Isabel Allende - Het huis met de geesten

Alba is het kind van een verboden liefde, waarmee haar moeder schande bracht over de familie Trueba. Alba gaat op zoek naar haar voorgeschiedenis en ontdekt drie uitzonderlijke vrouwen. Ze tekent het levensverhaal op van haar passionele moeder Blanca, van haar helderziende grootmoeder Clara en van Clara's mooie zus, Rosa de Schone. Met deze meeslepende liefdesroman bereikte Isabel Allende in één keer een miljoenenpubliek over de hele wereld. Het huis met de geesten werd verfilmd met in de hoofdrollen Antonio Banderas en Winona Ryder.

Titel : Het huis met de geesten
Auteur : Isabel Allende
Uitgever : Wereldbibliotheek
ISBN : 9789028427525
Verschijningsdatum : februari 2018

Elena Ferrante - De geniale vriendin

Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier. De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.

Titel : De geniale vriendin
Auteur : Elena Ferrante
Uitgever : Wereldbibliotheek
ISBN : 9789028427952
Verschijningsdatum : februari 2019

Marilynne Robinson - Gilead

Lila en Elena groeien samen op in een volkswijk in het Napels van de jaren vijftig, een tijd waarin het ondenkbaar is dat meisjes hun tijd verspillen met leren. De intelligente Lila moet van school om te gaan werken. Ze probeert aan haar milieu te ontsnappen door jong te trouwen. Haar beste vriendin Elena mag wél verder leren, maar beseft maar al te goed hoeveel slimmer Lila is. En mooier. De geniale vriendin is de eerste van Ferrantes vier Napolitaanse romans, waarin zij met groot inlevingsvermogen en in een onnavolgbare stijl vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Ferrante vertelt met het verhaal van Lila en Elena ook het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.

Titel : Gilead
Auteur : Marilynne Robinson
Uitgever : De Arbeiderspers
ISBN : 9789029510158
Verschijningsdatum : mei 2016

Hilary Mantel - Wolf Hall

In Wolf Hall maken we kennis met de zoon van een brute smid, politiek genie, omkoper, mannetjesputter, familieman en charmeur: Thomas Cromwell. In zijn niet te stuiten opmars naar de macht heeft hij al met heel wat regels van een rigide klassenmaatschappij gebroken, en als het moet overtreedt hij er nog wat meer. Cromwell staat op uit de puinhopen van persoonlijke rampspoed – het verlies van zijn jonge gezin en van kardinaal Wolsey, zijn geliefde leermeester – en behendig vindt hij zijn weg naar en door het koninklijk hof, waar "man is wolf to man". Tegen alles en iedereen in is hij bereid Engeland te hervormen naar de wensen van Henry VIII.

Titel : Wolf Hall
Auteur : Hilary Mantel
Uitgever : LJ Veen Klassiek
ISBN : 9789020415346
Verschijningsdatum : maart 2017

Herta Müller - Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen

Een jonge vrouw moet zich melden bij de Securitate, de Roemeense geheime dienst. Zodra ze op de tram stapt zwermen haar gedachten uit naar haar jeugd, naar het half-erotische verlangen naar de vader, naar het bijna onbewuste huwelijk met de zoon van de 'parfumcommunist', die voor de deportatie van haar grootouders verantwoordelijk was, en naar de gesprekken die ze voerde met haar inmiddels overleden vriendin. Als de tram haar halte voorbijrijdt, raakt de vrouw bijna in paniek. Komt ze nog op tijd of zal ze het dit keer laten afweten?

Titel : Vandaag was ik mezelf liever niet tegengekomen
Auteur : Herta Müller
Uitgever : De Geus
ISBN : 9789044516555
Verschijningsdatum : november 2009

Lionel Shriver - We moeten het even over Kevin hebben

We moeten het even over Kevin hebben is het aangrijpende relaas van de zoektocht van een moeder naar de beweegredenen van haar zoon, die een gruwelijke misdaad heeft gepleegd. Is het haar schuld, omdat ze niet genoeg of misschien zelfs wel helemaal niet van hem hield? Of is het de schuld van zijn vader, die zijn zoon nooit heeft willen zien zoals hij werkelijk was? Deze internationale bestseller ontving de Orange Prize for Fiction en werd in 2012 verfilmd met Tilda Swinton in de hoofdrol.

Titel : We moeten het even over Kevin hebben
Auteur : Lionel Shriver
Uitgever : Olympus
ISBN : 9789046705155
Verschijningsdatum : juli 2018

Elizabeth Strout - Olive Kitteridge

Olive Kitteridge is gepensioneerd. Haar leven lang heeft ze les gegeven aan de kinderen van Crosby, een idyllisch gelegen kuststadje in Maine. Haar leerlingen hadden vaak een ander beeld van haar dan zijzelf; nooit een blad voor de mond nemend, in haar eigen ogen altijd oprecht, was ze toch meer gevreesd dan geliefd. Na haar pensionering wordt Olive meer dan ooit betrokken bij de menselijke drama's achter de keurige façades van het stadje, waardoor haar leven een diepere betekenis krijgt.

Titel : Olive Kitteridge
Auteur : Elizabeth Strout
Uitgever : Olympus
ISBN : 9789025457501
Verschijningsdatum : juli 2018

Ann-Marie MacDonald - De kraaien zullen het zeggen

De vroege jaren zestig. De ruimtevaartwedloop zorgt voor veel opwinding en optimisme, maar de dreiging van de Koude Oorlog is permanent voelbaar. Het gezin McCarthy heeft zich net gevestigd op een rustige luchtmachtbasis in Ontario. De achtjarige Madeleine weet niet dat haar vader Jack algauw verstrikt raakt in een web van geheimen. Zijzelf durft niet te praten over wat er in het nablijfklasje gebeurt. Wanneer een schoolvriendinnetje van Madeleine dood in de bossen wordt gevonden, raakt het leven van de McCarthy's voorgoed ontwricht en leert Madeleine de dubbelzinnigheid van de menselijke moraal kennen – een les die ze pas begint te begrijpen wanneer ze twintig jaar later haar zoektocht naar de waarheid, en de moordenaar voortzet. De kraaien zullen het zeggen is een aangrijpende pageturner over de gevolgen die geheimen hebben voor het eigen leven en dat van een ander.

Titel : De kraaien zullen het zeggen
Auteur : Ann-Marie MacDonald
Uitgever : Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 9789038893501
Verschijningsdatum : mei 2010

Jeanette Winterson - De passie

De passie speelt zich af in een wereld waarin het wonderbaarlijke en het alledaagse samenvallen. Over overleven en gebroken harten, over wreedheid en waanzin. De roman beschrijft een jong Frans soldaat in het leger van Napoleon, maar Winterson gaat heel vrij om met de beschrijving van de historische achtergrond en biedt verschillende strategieën om deze te interpreteren. Naast passie komen ook thema's als de constructie van gender en seksualiteit aan bod.

Titel : De passie
Auteur : Jeanette Winterson
Uitgever : Olympus
ISBN : 9789025420666
Verschijningsdatum : september 2011

A.M. Homes - Dit boek redt je leven

Richard leidt een comfortabel maar leeg bestaan. Op een dag raakt hij na een heftige pijnaanval doordrongen van een diep besef: hij wil iets betekenen voor de mensen om hem heen. Het enige wat vanaf nu voor hem telt is de liefde voor zijn dierbaren, die hij lange tijd heeft verwaarloosd: zijn ouders, zijn briljante broer, zijn geliefde ex-vrouw en bovenal zijn van hem vervreemde zoon. Zal hij het ooit nog goed kunnen maken? Zal hij er eindelijk in slagen zinvolle relaties aan te knopen met de mensen om hem heen? Dit boek redt je leven is een even geestig als ontroerend portret van een man die besluit zichzelf te veranderen. Met precisie en compassie en met een bijzonder gevoel voor humor schrijft A.M. Homes over wat er in het leven het meest toe doet: onze dromen en verlangens, en onze diepdoorvoelde, maar altijd tot mislukken gedoemde behoefte aan oprecht contact met anderen.

Titel : Dit boek redt je leven
Auteur : A.M. Homes
Uitgever : De Bezige Bij
ISBN : 9789023465935
Verschijningsdatum : oktober 2011

Arundhati Roy - De god van kleine dingen

De semi-biografische roman De god van kleine dingen vertelt het verhaal van een tweeling die door een dramatisch voorval als jonge kinderen van elkaar gescheiden worden en elkaar na 23 jaar terugzien. Ze blikken vervolgens terug op de voorbije periode van 30 jaar, een spoor dat voortdurend verlaten wordt voor allerlei kleinere, verhelderende uitstapjes. Het boek raakt aan typisch Indiase thema's als het kastensysteem, de rol van de vrouw, het leven van Syrische christenen in Kerala en de rol van de communistische partij aldaar.

Titel : De god van kleine dingen
Auteur : Arundhati Roy
Uitgever : Prometheus
ISBN : 9789044633788
Verschijningsdatum : juni 2017

Jennifer Egan - Bezoek van de knokploeg

Jennifer Egan verwoordt met verve en humor de grote truc die de tijd met ons uithaalt, in een roman over verleiding en verlies. Bezoek van de knokploeg is als een conceptalbum uit de jaren zeventig, een moderne klassieker die in de media werd uitgeroepen tot beste boek van het jaar. Een mozaïekroman wordt het ook genoemd; een waarvan elk hoofdstuk in een andere vorm geschreven is – van een verhaal in de eerste persoon enkelvoud tot een powerpointpresentatie.

Titel : Bezoek van de knokploeg
Auteur : Jennifer Egan
Uitgever : De Arbeiderspers
ISBN : 9789029586061
Verschijningsdatum : oktober 2012

Ali Smith - Als niet dan zou

Stel dat je een dinertje geeft en een vriend van een vriend brengt een onbekende mee. De man lijkt een aangename gast. Stel dat deze onbekende halverwege de avond naar boven gaat en zich opsluit in een van jouw slaapkamers. En er niet meer uit komt. Stel dat je hem daar dagen-, weken-, maandenlang niet uit krijgt. Als het al ooit zal lukken. Miles Garth is die man. Hij is de onbekende die zich in een lieflijk huis in Greenwich opsluit. Maar wie is Miles?

Titel : Als niet dan zou
Auteur : Ali Smith
Uitgever : Mouria
ISBN : 9789025444679
Verschijningsdatum : september 2011

Donna Tartt - De verborgen geschiedenis

Donna Tartt volgt in haar erudiete en bedwelmende debuutroman enkele studenten die door hun eigen morele hoogmoed ten val komen. Richard Papen, een ingetogen jongen van eenvoudige afkomst, wordt tot zijn verbazing opgenomen in een groepje arrogante en excentrieke studenten, dat zich – in de ban van een leraar – op de bestudering van de Griekse beschaving heeft gestort. In het tweede semester raakt hij betrokken bij een drama dat zich tussen hen heeft afgespeeld. Een drama met grote gevolgen voor iedereen.

Titel : De verborgen geschiedenis
Auteur : Donna Tartt
Uitgever : De Bezige Bij
ISBN : 9789023467212
Verschijningsdatum : oktober 2017

J.K. Rowling - Harry Potter en de Steen der Wijzen

Harry Potter en de Steen der Wijzen van J.K. Rowling verscheen in 1997 voor het eerst in Engeland en is het eerste deel van een zevendelige reeks. Wereldwijd werden ruim 500.000.000 boeken verkocht in 69 verschillende talen en in 200 verschillende landen. Met een speciale trein die vertrekt van perron 9¾ belandt Harry Potter op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus Pocus, waar hij alles leert over bezemstelen, toverdranken en monsters. En uiteindelijk moet hij het opnemen tegen zijn aartsvijand Voldemort, een levensgevaarlijke tovenaar.

Titel : Harry Potter en de Steen der Wijzen
Auteur : J.K. Rowling
Uitgever : De Harmonie
ISBN : 9789076174082
Verschijningsdatum : januari 1998

Sarah Waters - Fluwelen begeerte

Oesterverkoopster Nancy Astley droomt haar leven lang van de vaudeville. Ondersteboven van revuester Kitty Butler trekt ze naar het wilde en avontuurlijke Londen. Algauw worden ze geliefden en voeren ze samen hun `mannen-act op in theaters en music-halls. Een droom lijkt werkelijkheid geworden, maar dan leert Nancy dat liefde alleen niet genoeg is. Verlaten door Kitty zwerft ze zonder een cent op zak door de straten van Londen. Haar act wordt haar overlevingsstrategie. Verkleed als man komt ze in aanraking met charlatans, schandknapen en hoeren, maar ook met de Londense aristocratie, die zo mogelijk nog gevaarlijker is. Fluwelen begeerte laat op een unieke en haast tastbare manier de onderkant van de victoriaanse tijd zien, en legt pijnlijk de hypocrisie ervan bloot.

Titel : Fluwelen begeerte
Auteur : Sarah Waters
Uitgever : Nijgh & Van Ditmar
ISBN : 9789038899435
Verschijningsdatum : oktober 2014

Rachel Cusk - Contour

Een schrijver reist hartje zomer naar Athene om er enkele dagen een schrijfcursus te geven. Zonder veel van haar eigen zielenroerselen prijs te geven, doet ze verslag van gesprekken die ze voert met mensen die ze tijdens haar verblijf ontmoet: de man naast haar in het vliegtuig, enkele Griekse vrienden en bekenden, een dichteres, een gastdocent, de cursisten van de zomeracademie. Zij vertellen over hun angsten, verlangens en mislukkingen. In de verstikkende hitte van de lawaaiige stad schetsen deze verschillende stemmen een spannend tableau van het menselijk leven, een tableau waarin langzaamaan en steeds intrigerender de vrouw zichtbaar wordt die deze verhalen optekent. Contouren is een roman over relaties, verlies, herinnering en het verband tussen ons leven en de verhalen die wij erover vertellen.

Titel : Contour
Auteur : Rachel Cusk
Uitgever : De Bezige Bij
ISBN : 9789023442943
Verschijningsdatum : november 2016

Rachel Kushner - De vlammenwerpers

Reno komt in 1975 naar New York met de droom om uit haar fascinatie voor snelheid en motoren kunst te maken. New York is in die jaren een opwindende stad, levend, vol, druk en gevaarlijk, waar de grenzen tussen performance en het echte leven vervagen. Door haar affaire met de kunstenaar Sandro Valera, telg uit een rijke Italiaanse familie die een motorenfabriek bezit, belandt Reno bij de kunstenaarselite van New York, en uiteindelijk in Italië, waar ze verwikkeld raakt in de radicale politieke beweging die dat land teistert

Titel : De vlammenwerpers
Auteur : Rachel Kushner
Uitgever : Olympus
ISBN : 9789046706596
Verschijningsdatum : mei 2018

Virginie Despentes - Apocalyps baby

Reno komt in 1975 naar New York met de droom om uit haar fascinatie voor snelheid en motoren kunst te maken. New York is in die jaren een opwindende stad, levend, vol, druk en gevaarlijk, waar de grenzen tussen performance en het echte leven vervagen. Door haar affaire met de kunstenaar Sandro Valera, telg uit een rijke Italiaanse familie die een motorenfabriek bezit, belandt Reno bij de kunstenaarselite van New York, en uiteindelijk in Italië, waar ze verwikkeld raakt in de radicale politieke beweging die dat land teistert

Titel : Apocalyps baby
Auteur : Virginie Despentes
Uitgever : De Geus
ISBN : 9789044518818
Verschijningsdatum : oktober 2011

Emma Donoghue - Kamer

Internationale bestseller Kamer stond op de shortlist van zowel de Man Booker Prize als de Orange Prize. Het is een beklemmende en fascinerende roman over de vijfjarige Jack, zijn moeder Mam en de Kamer waarin zij met zijn tweeën leven. Soms komt Ouwe Nick 's nachts langs, dan moet Jack in de kast en kraakt het bed. Op een dag vertelt Mam aan Jack dat er buiten de Kamer ook een echte wereld is. Een wereld waarmee Jack na hun ontsnapping kennis kan maken. Een aangrijpende mokerslag in boekvorm.

Titel : Kamer
Auteur : Emma Donoghue
Uitgever : Rainbow
ISBN : 9789041710154
Verschijningsdatum : september 2018

Marjane Satrapi - Persepolis

Persepolis is het meermaals bekroonde levensverhaal van Marjane Satrapi, die opgroeit na de Islamitische Revolutie in Iran, naar het Westen uitwijkt om te studeren en vervolgens terugkeert naar haar vaderland. De geschiedenis van haar land wordt aan de hand van haar eigen verleden met zowel humor als ernst verteld. Dit stripverhaal werd tussen 2000 en 2003 in vier delen gepubliceerd in Frankrijk en was meteen een groot succes. In Nederland is het een van de bestverkochte graphic novels aller tijden.

Titel : Persepolis
Auteur : Marjane Satrapi
Uitgever : Atlas Contact
ISBN : 9789025447120
Verschijningsdatum : april 2016

Maggie Nelson - De Argonauten

In deze genderbending memoires komt cultuurcritica Maggie Nelson met frisse, krachtige en hoognodige overpeinzingen over seksualiteit, verlangen en 'familie', en de beperkingen en mogelijkheden van zowel de liefde als de taal. In De Argonauten staat een liefdesgeschiedenis centraal: de relatie van de auteur met de kunstenaar Harry Dodge. Nelson laat ons van binnenuit zien hoe het is om verliefd te worden op Dodge, die genderfluïde is. Ze neemt ons mee op de lange weg van een zwangerschap, en ze toont ons de ingewikkelde en de mooie kanten van een gezin dat afwijkt van de norm. Nelson pleit voor radicale individuele vrijheid en de waarde van de zorg voor een gezin – je zou het de strijdkreet kunnen noemen van dit oorspronkelijke, wijze boek dat geen onderwerp schuwt en geen concessies doet.

Titel : De Argonauten
Auteur : Maggie Nelson
Uitgever : Atlas Contact
ISBN : 9789025448875
Verschijningsdatum : september 2016

Juli Zeh - Nultijd

Eigenlijk is de actrice Jola met haar partner Theo naar het Canarische eiland gekomen om zich op haar nieuwe rol voor te bereiden. Maar wanneer ze Sven ontmoet, overtreedt ze alle spelregels en een onschuldige flirt mondt uit in een levensgevaarlijke driehoeksverhouding. Sven heeft Duitsland verlaten en zich gevestigd als duikinstructeur. Geen inmenging in andermans problemen – dat is zijn motto. Maar tijdens de duiklessen met Jola en Theo verandert Sven echter van toeschouwer in deelnemer. Discipline en vertrouwen zijn belangrijk bij het duiken en juist tijdens de nultijd vechten de partners het onderling uit. In een doeltreffende stijl geschreven, treft elke zin de lezers als een mokerslag en de onderhuidse spanning spat van iedere pagina.

Titel : Nultijd
Auteur : Juli Zeh
Uitgever : Ambo | Anthos
ISBN : 9789041425690
Verschijningsdatum : mei 2014

Zadie Smith - Witte tanden

Ontmoet de families Jones, Iqbal en Chalfen. Drie families aan het eind van de twintigste eeuw, alle drie min of meer Engels, allen persoonlijk, historisch en genetisch bij elkaar betrokken. De families hebben verschillende huidskleuren, verschillende godsdiensten en een verschillend koloniaal verleden, maar ze hebben één ding gemeen: ze wonen samen in een kleine buurt in Londen, waar racisme en extremisme oplaaien. In Witte tanden vatten Archibald Jones en Smad Iqbal – de een geboren en getogen Brit, de ander afkomstig uit Bangladesh – een diepe vriendschap voor elkaar op, die ontstaat in de Tweede Wereldoorlog en die vijftig jaar standhoudt. Witte tanden bevat de geëngageerde geschiedenis van de afgelopen halve eeuw in het steeds veranderende, veelkleurige Engeland en vertelt het sprankelende en humoristische verhaal van een opmerkelijke vriendschap.

Titel : Witte tanden
Auteur : Zadie Smith
Uitgever : Prometheus
ISBN : 9789044640908
Verschijningsdatum : februari 2019

Hanya Yanagihara - Een klein leven

Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden. De roman vertelt in een prachtige stijl een uitzonderlijk en aangrijpend verhaal over wreedheid en de kracht van vriendschap, over onze behoefte aan verbinding en onze wil om lief te hebben. Yanagihara neemt je stap voor stap mee in een duistere wereld, en ze laat je aan het eind achter met op je netvlies onuitwisbare beelden van goed en kwaad.

Titel : Een klein leven
Auteur : Hanya Yanagihara
Uitgever : Nieuw Amsterdam
ISBN : 9789046820315
Verschijningsdatum : april 2016

Ariel Levy - De regels gelden niet

Het verhaal van Ariel Levy, een vrouw die dacht dat ze de wereld aankon, en tegelijk een onvergetelijk portret van een generatie die worstelt met vrijheid als 'geschenk' van het feminisme. Op achtendertigjarige leeftijd ging Levy voor het tijdschrift The New Yorker op reportage naar Mongolië. Ze was zwanger, getrouwd, financieel gezond – ze had, kortom, alles. Een maand later was daar niets meer van over. Ariel Levy slingert je door het verhaal van het onconventionele leven dat ze voor zichzelf smeedde – dat ze vervolgens te pletter zag slaan in een razendsnel tempo, en waarvan ze de scherven langzaam weer bij elkaar heeft geraapt.

Titel : De regels gelden niet
Auteur : Ariel Levy
Uitgever : Atlas Contact
ISBN : 9789025444716
Verschijningsdatum : juni 2017

Chimamanda Ngozi Adichie - Een halve gele zon

In het Nigeria van de jaren zestig, een land dat verscheurd wordt door een burgeroorlog, komen drie levens samen. Ugwu, een jongen uit een arm dorp werkt als huisknecht voor een universiteitsprofessor. Olanna heeft haar luxeleventje in de Nigeriaanse hoofdstad Lagos achter zich gelaten om bij de charismatische professor te gaan wonen. De derde hoofdpersoon is Richard, een verlegen Engelsman die in de ban raakt van Olanna's geheimzinnige tweelingzus. Tegen de achtergrond van de gruwelijke burgeroorlog worden deze drie personages op onverwachte wijze met elkaar geconfronteerd. De explosieve situatie stelt hun idealen en hun loyaliteit aan elkaar zwaar op de proef.

Titel : Een halve gele zon
Auteur : Chimamanda Ngozi Adichie
Uitgever : De Bezige Bij
ISBN : 9789023450191
Verschijningsdatum : februari 2017

Valeria Luiselli - Archief van verloren kinderen

Een gebroken huwelijk voorin de auto, een stel wijsneuzen op de achterbank, en continu David Bowies 'Space Oddity' op de speakers. In Archief van verloren kinderen reist een Mexicaans-Amerikaans gezin van New York naar Arizona, op zoek naar oude verhalen, vergeten geruchten en de laatste geluiden van de Apachen. Maar dit is niet zomaar een road novel. Want terwijl het gezin naar het zuiden reist, trekken vanuit Centraal-Amerika tienduizenden kinderen zonder ouders richting de Amerikaanse grens, op zoek naar een beter leven. Wanneer de kinderen van het gezin verdwijnen, komen de twee verhaallijnen angstaanjagend dicht bij elkaar en lijken ze met elkaar verstrengeld te raken. Het is aan de lezer een uitgang uit dit spiegelpaleis te vinden. Het is een avonturenroman, een felrealistisch sprookje en een aanklacht ineen.

Titel : Archief van verloren kinderen
Auteur : Valeria Luiselli
Uitgever : Das Mag
ISBN : 9789492478795
Verschijningsdatum : maart 2019

Ottessa Moshfegh - Mijn jaar van rust en kalmte

Eigenlijk zou onze hoofdpersoon gelukkig moeten zijn: ze is jong, slank, mooi, net afgestudeerd aan Columbia, heeft een eenvoudige baan bij een trendy kunstgalerij en woont in een appartement aan de Upper East Side van Manhattan dat ze – net als alles in haar leven – betaalt van een erfenis. Desondanks is er een donker, luchtledig gat in haar hart dat niet enkel te verklaren is door het verlies van haar ouders, de manier waarop haar geliefde haar behandelt of haar sadomasochistische relatie met haar beste vriendin Reva. Het is het jaar 2000 in een stad die glinstert van rijkdom en onuitputtelijke mogelijkheden. Wat zou er dan toch zo vreselijk verkeerd kunnen voelen? Mijn jaar van rust en kalmte is een krachtig antwoord op die vraag.

Titel : Mijn jaar van rust en kalmte
Auteur : Ottessa Moshfegh
Uitgever : Hollands Diep
ISBN : 9789048846047
Verschijningsdatum : september 2018

Nino Haratischwili - Het achtste leven (voor Brilka)

Het achtste leven (voor Brilka) is een monumentaal, tolstojaans familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Dit verhaal over acht levens van één Georgische familie begint in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig gevaar. Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Ze woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, en ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de 'rode' twintigste eeuw.

Titel : Het achtste leven (voor Brilka)
Auteur : Nino Haratischwili
Uitgever : Atlas Contact
ISBN : 9789025453947
Verschijningsdatum : februari 2019

Sally Rooney - Normale mensen

Normale mensen van Sally Rooney is de opvolger van haar veelgeprezen debuutroman Gesprekken met vrienden. Sally Rooney vertelt de liefdesgeschiedenis van Marianne en Connell. Beiden groeien op in hetzelfde stadje in landelijk Ierland, waar hun verschillende werelden nauwelijks overlappen. Ze ontmoeten elkaar alleen wanneer de moeder van Connell het huis van Marianne schoonmaakt. Als ze beiden naar het prestigieuze Trinity College in Dublin gaan, blijkt op die universiteit dat zich door de jaren heen een diepe band heeft gevormd. Een verhaal over de diepgaande invloed die geliefden op elkaars leven hebben, en het groeiende besef daarvan naarmate de jaren verstrijken. Een intense roman die je je eigen liefdes laat herbeleven. Het is een avonturenroman, een felrealistisch sprookje en een aanklacht ineen.

Titel : Normale mensen
Auteur : Sally Rooney
Uitgever : Ambo | Anthos
ISBN : 9789026343445
Verschijningsdatum : januari 2019

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/