fbpx

Returnal, een van de eerste échte next-gen games!

returnal_IMG_principaleReturnal

Is er momenteel geen enkele game die je hart sneller doet slaan? Maak je klaar voor een compleet nieuwe ervaring met Returnal, een exclusieve game voor PlayStation 5 en een van de eerste échte next-gen games!  

 

De geschiedenis herhaalt zich

Returnal beleef je door de ogen van Selene, een astronaute die gevangen zit in een tijdlus. Daardoor keert ze telkens wanneer ze sterft terug naar het moment waarop haar ruimteschip crasht. De rest van het verhaal kom je beetje bij beetje te weten naarmate je vordert in het spel. En dat heeft heel wat verrassingen in petto! De tijdlus is een klassiek concept in sciencefictionfilms en een populair thema in de gamewereld waaraan we dit jaar geen tekort zullen hebben, met de release van Death Loop.

 

Een gedurfd concept

Eén ding is zeker: Returnal is geen game zoals alle andere! In de meeste games doe je gaandeweg ervaring op en vergaart je personage steeds meer vaardigheden naarmate je verder vordert in het spel. In Returnal doe je ervaring op, maar als je sterft verlies je alles! Alle ervaring die je hebt opgedaan, al je krachten, je wapens, noem maar op. Je moet dus telkens opnieuw van voor af aan beginnen, bijna alsof je net begonnen bent.

Schrikt dat je af? Niet nodig! Sommige zaken neem je wel degelijk mee na je dood (godzijdank!). Ben je gestorven nadat je een baas hebt verslagen? Geen zorgen, bij je volgende run hoef je er alvast niet meer tegen te vechten! 

Gameplay

Hou je controller stevig vast, want de gameplay van Returnal is ongelooflijk agressief! Je personage vliegt in het rond terwijl je aan de lopende band je vijanden een kopje kleiner maakt. Je navigeert van ruimte naar ruimte en probeert te overleven terwijl je vijanden uit alle hoeken op je afkomen. En dat blijf je doen tot je de eindbaas van een level bereikt, die het je uiteraard knap lastig zal maken!

 

Diverse werelden

Een game waarbij je telkens opnieuw moeten beginnen als je sterft? Dat kan al snel repetitief worden. Gelukkig hebben de ontwikkelaars van Returnal dé oplossing gevonden: de levels worden willekeurig gecreëerd en de lay-out van de wereld verandert constant. Je weet dus nooit precies wat je kan verwachten als je een level betreedt. Ook de uitrusting die je gaandeweg verzamelt tijdens je avontuur is willekeurig beschikbaar. Zo wordt elk spel weer anders!

 

Een next-gen game?

Absoluut! Returnal maakt optimaal gebruik van de nieuwigheden van de PlayStation 5. Dankzij de SSD wordt de game supersnel geladen en de 3D spatial audio zorgt voor een nieuwe game-ervaring waarbij geluid essentieel wordt om je vijanden te lokaliseren.

De grootste troef is dat de nieuwe functies van de PlayStation 5-controller volop worden benut. De DualSense controllertilt de gameplay naar een ongekend niveau, met meeslepende haptische feedback en geluidseffecten die je volledig onderdompelen in de game. De gedifferentiëerde en gelokaliseerde trillingen en adaptieve triggers doen de game echt tot leven komen en door de trigger half of helemaal in te drukken kan je schakelen tussen verschillende schietmodi.

Te moeilijk?

Returnal  is geen gemakkelijke game, zoveel is zeker. De eindbazen drijven je tot het uiterste en telkens opnieuw moeten beginnen kan vermoeiend worden. Sommige gamers hebben zelfs - tevergeefs - een makkelijke modus gevraagd. Een ander punt waaraan gamers zich kunnen storen is dat het onmogelijk is om een sessie op te slaan. Ben je al 2 uur uitrusting aan het verzamelen om een eindbaas te verslaan en moet je het spel afsluiten? Pech, want je zal helemaal opnieuw moeten beginnen (tenzij je de PS5 in slaapmodus zet).

Je hoort het al: deze game is niet voor watjes! Maar de moeilijkheidsgraad voegt ook iets toe aan de game-ervaring. Je moet echt tot het uiterste gaan om er doorheen te komen en de adrenaline die je voelt tijdens het spelen zorgt ervoor dat je jezelf overstijgt. Resultaat? Als je eindelijk die vervelende baas hebt verslagen, voel je je onoverwinnelijk en ben je klaar voor de rest van het spel!

Mijn verdict

Heel simpel: Returnal is mijn grote favoriet van PS5. Het duistere en wrede universum waarin het hoofdpersonage zich ontwikkelt, is ronduit fantastisch en de buitenaardse wezens zijn prachtig gemodelleerd, net als het leveldesign. Ik kan het je dus alleen maar aanraden!

 

Pluspunten

  • Een ultradynamische gameplay
  • Een stimulerende uitdaging
  • Een boeiend scenario
  • Een geslaagd leveldesign
  • Het procedurele aspect

 Minpunten

  • De moeilijkheidsgraad kan ontmoedigend zijn
  • Je kan geen gamesessies opslaan
  • Soms wat repetitief

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/