fbpx

Wat is virtuele fotografie?

Wat is virtuele fotografie?

Om het eenvoudig te zeggen: bij virtuele fotografie 'speel' je fotograaf en maak je foto's in een videogame. Deze nieuwe kunstvorm ontstond enkele jaren geleden en maakt furore bij de gamers die ermee de sociale media en meer bepaald Instagram veroveren. Waar ze zich aanvankelijk beperkte tot enkele welbepaalde games is virtuele fotografie nu ruim verspreid. Steeds meer games worden immers ontworpen met een fotomodus.

Wie zijn de virtuele fotografen?

Iedereen kan meespringen op de trein van de virtuele fotografie! Je hebt geen fototoestel of fotoskills nodig, een foto nemen van spannende momenten, adembenemende decors of details van je favoriete games volstaat al. Instagram bulkt van de accounts van virtuele fotografen. Sommigen hebben zoveel talent dat je bijna niet gelooft dat het gaat om amateurfoto's gemaakt in een videogame, en niet om een realiteit die is vastgelegd door een professional. Er bestaan zelfs community's zoals de "Society of Virtual Photographers" die iedere dag de mooiste foto's post (als ze zijn voorzien van de hashtag #societyofvirtualphotographers).

In welke games kan je virtuele foto's maken?

In bijna alle games, met of zonder fotomodus! Toch zijn er een aantal games die zich er beter voor lenen dan andere. De meest verspreide games op de sociale media zijn Spiderman, de laatste opussen van de saga Assassin's Creed of Forza Horizon 4 voor de autofans... Recenter maakten heel wat fotografen ook prachtige foto's in The Last of Us 2 waarin de personages en hun gelaatsuitdrukkingen heel realistisch zijn. Er zijn ook heel wat foto's te vinden van Ghost of Tsushima (waarover ik het had in mijn laatste test) en van Red Dead Redemption 2 dat zijn laatste pc-versie voorzag van een fotomodus. Elke game heeft een eigen fotomodus met eigen bijzonderheden: sommige bieden even nauwkeurige technische instellingen als een reflex-fototoestel, in andere kan je zelfs de beelden bewerken en retoucheren door effecten toe te voegen, het weer te veranderen...

Zelf heb ik mijn meeste foto's gemaakt in No Man's Sky, een game met ontelbare adembenemende decors en unieke figuren die willekeurig worden gegenereerd volgens het algoritme van de game zodat elke foto echt uniek is.

Hoe haal je je foto's van Xbox One en Playstation 4?

Je hebt op je Xbox One of op je PS4 prachtige foto's gemaakt maar weet niet hoe je ze eraf kan halen? Dat is nochtans heel eenvoudig! Bij Playstation 4 hoef je enkel een USB-stick in te pluggen en de foto's te kopiëren en plakken vanuit de galerij. Bij de Xbox One is het wat ingewikkelder want daar moet je de foto's eerst online zetten. Vervolgens surf je naar de website www.xboxdvr.com, voer je je gamertag in om toegang te krijgen tot al je foto's en kan je je foto's downloaden en delen.

Goed om weten:
Virtuele fotografie is ideaal om je creativiteit en retoucheskills te ontwikkelen, maar vergeet vooral ook niet te gamen! ;-)

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/