fbpx

Robbedoes: Hoop in bange dagen - Robbedoes als ooggetuige van W.O. II

Hoop in bange dagen

 De Fransman Emilie Bravo moet zowat de interessantste auteur zijn die zich het voorbije decennium boog over de 'Robbedoes door…' nevenreeks. Daarvoor werden internationale auteurs gevraagd naar hun interpretatie van de bekende Belgische rosse. En zo bevond deze piccolo zich in het ene verhaal tussen de dinosauriërs en in het andere in een zot steampunk-universum.

Maar Bravo deed het anders: hij bracht Robbedoes terug naar zijn essentie. Met een flinke twist. Bravo: "Robbedoes fungeerde bij zijn geboorte in 1938 alleen als de mascotte van het gelijknamige weekblad. Hij werd pas interessant toen Franquin hem vanaf 1946 liet evolueren tot een humanist/avonturier. Ergens daartussen ontwikkelde hij zijn persoonlijkheid. Het is vreselijk, maar mensen evolueren vaak bij trauma's. Idem voor Robbedoes. Zijn geweten werd gevormd door de oorlog toen hij pakweg 14 was."

En dus katapulteerde hij Robbedoes aan de vooravond van Wereldoorlog II in Brussel, op het moment dat de Duitsers onze hoofdstad innemen, de Luftwaffe de eerste aanvallen uitvoert en de krant Le Soir in handen komt van de bezetter.

Dit eerste album (van vier) is nog vrij braaf. Voorlopig. Want in de volgende delen volgt het jodentransport en de holocaust. Robbedoes zit er middenin. Als jong-volwassene, met een joods-Duitse vriend en een communistisch lief, brengt hij nuance in dit (mooi in beeld gebrachte), ooggetuigenverslag. Bravo koos voor de tragikomedie. Er valt zo nu en dan wat te lachen (de knipogen naar Kuifje, bijvoorbeeld), zeker, maar het beklijft vooral.

Titel : Hoop in bange dagen
Auteur : Emile Bravo
Uitgever : Dupuis
ISBN : 9789031436552
Verschijningsdatum : februari 2019


...

Hoop in bange dagen - paperback - Emile Bravo, Boek Alle boeken bij Fnac

Fnac: Deel 14, Hoop in bange dagen, Emile Bravo". Levering bij je thuis of in de winkel en -5% korting op alle boeken. Koop nieuw of tweedehands .

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/