fbpx

7 dingen die je nog niet wist over de Ronde van Frankrijk

pexels-pixabay-248547Ronde van Frankrijk

Vraag jij je ook wel eens af hoeveel fietsbanden er gemiddeld verwisseld worden tijdens de Ronde van Frankrijk? Bijna 800! Wij verzamelen 7 wielerweetjes over de bekendste wielerwedstrijd ter wereld.

De weg is lang, héél lang. Maar met zijn 3412,2 km is deze editie niet de langste Tour de France in de geschiedenis. In 1926 moesten de renners maar liefst 5745 km fietsen tot ze in Parijs over de finish reden.

Ronde van Frankrijk op PS 5

Tot 1960 gebruikten de wielrenners alcohol om de pijn tijdens de zware etappes te verlichten. Ook sigaretten behoorden tot de standaarduitrusting. Men dacht zelfs dat het de longen meer lucht gaf tijdens de beklimming van de straffe cols.

Het officiële Tour de France spel

De Fransman Lucien Aimar daalde in 1967 de Mont Ventoux af met een topsnelheid van maar liefst 140 km per uur.

De geschiedenis van de Ronde van Frankrijk

De allereerste winnaar van de Ronde van Frankrijk was de Fransman Maurice Garin in 1903. Het jaar daarop werd hij echter gediskwalificeerd wegens onsportief gedrag. Hij had een deel van het parcours met de trein afgelegd en zich laten voortrekken door auto's.

Groeten uit de Tour

In 1947 won Jean Robic de Tour, maar ook dat verliep niet helemaal volgens het boekje. Hij had een trucje bedacht om zijn gebrek aan gewicht in de afdalingen op te lossen: hij vulde zijn drinkbus voor ¾ met lood. En dat werkte, want hij won dat jaar de gele trui.

De beste Tour aller tijden

Dacht je dat de renners de rustdagen in hun luie zetel of bed doorbrengen? Fout gedacht. Ze moeten ook op de rustdagen minstens 2 uur fietsen om te voorkomen dat er zich melkzuur vormt in hun lichaam én om geconcentreerd te blijven.

Hoe ik nimmer de Ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won (en dat het me spijt)

Eddy Merckx wordt nog altijd beschouwd als de beste wielrenner aller tijden. Hij won de Ronde van Frankrijk in 1969, 1970, 1971, 1972 en 1974. Vijf keer dus. Een fenomenale kampioen waarop we terecht trots mogen zijn.

Het jaar van Eddy Merckx

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/