fbpx

Internationale Vrouwendag: 3 verrassende verhalen over vrouwen

8 maart: Internationale Vrouwendag8 maart: Internationale Vrouwendag

Elk jaar op 8 maart staan vrouwen extra in de spotlights op Internationale Vrouwendag. Reden genoeg om een aantal literaire pareltjes van en over vrouwen in huis te halen. Wij selecteerden voor jou 3 verrassende verhalen over sterke, inspirerende en boeiende vrouwen die een plaatsje verdienen in je boekenkast.

 1. Meisje, vrouw, anders – Bernardine Evaristo

Meisje, vrouw, anders

Evaristo laat je kennismaken met een twaalftal Engelse vrouwen, de jongste negentien, de oudste in de negentig, die ieder op eigen manier hun plek in het leven zoeken, via werk, relaties of familiebanden. Het nu in vertaling verschenen boek is een levendige, leesbare roman, een soort Elena Ferrante meets Zadie Smith, met humor.

Bernardine Anne Mobolaji Evaristo is een Britse schrijfster. Haar achtste boek, de roman 'Girl, Woman, Other' won de Booker Prize in 2019, waarmee ze de eerste zwarte vrouw en de eerste zwarte Britse was die de prijs won.

 2. Sister Outsider – Audre Lorde

Sister Outsider

In Sister Outsider neemt Audre Lorde seksisme, racisme, leeftijdsdiscriminatie, homofobie en klassenwaan onder de loep. Haar essays laten zien hoe ingewikkeld identiteit is. Aan de hand van voorbeelden en anekdotes uit haar eigen leven onderzoekt ze welke barrières vrouwen tegenkomen en hoe daarmee om te gaan. Lorde geloofde in het erkennen en begrijpen van verschillen als drijvende kracht voor de vrouwenbeweging. De zwarte, feministische, lesbische schrijver en dichter had een uitzonderlijk talent om haar hoop en dromen om te zetten in heldere, krachtige taal. Haar essays ademen doortastendheid, onverschrokkenheid en bevlogenheid uit. Na bijna dertig jaar hebben ze nog niets aan zeggingskracht en actualiteit ingeboet. Sister Outsider, verschenen in 1984, is nog altijd een baanbrekend boek voor de ontwikkeling van het hedendaagse feminisme.

Audrey Geraldine Lordewas een Caraïbisch-Amerikaanse feministische, activistische schrijfster, dichteres en universitair docent. Zij is bekend voor het gebruik van emotie in haar gedichten en relateerde haar gedichten en verhalen vaak aan de onderdrukking van zwarte, lesbische vrouwen.

3. Beatrice – Joris Mertens 

Beatrice
Elke dag neemt Beatrice de trein naar haar werk in de stad. In het overvolle station ziet ze plots een felrode tas staan. 's Avonds op de terugweg staat die tas er nog steeds. De volgende dagen, bij elke passage door het station, lijkt deze onaangeroerd op haar te wachten. Uiteindelijk neemt ze de tas mee naar huis. En dan verandert heel haar leven... Een heerlijk, woordeloos verhaal met prachtige beelden. De nostalgische sfeer zorgt voor ontroering en verwondering.

Joris Mertens heeft al meer dan 25 jaren achter de rug in Belgische en internationale (reclame)film- en televisiereeksprojecten als decorontwerper, art director, illustrator, storyboard artiest, fotograaf en grafisch ontwerper.

Door zijn werk heeft hij een lange ervaring opgebouwd in het vertellen van verhalen door middel van sfeer, beelden en découpage, vanuit het achterliggende idee 'niet zeggen maar tonen'. Beatrice is zijn debuutalbum. Het is een boek dat de tekeningen voor zich laat spreken, zonder dialogen, in een filmische beeldtaal. Een beeldverhaal dus.

 Andere aanraders en klassiekers

Michelle Obama
Petra De Sutter
De waarheid over Eva

Vous parlez français ? Retrouvez des conseils de lectures francophones sur Fnaculture !

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/