fbpx

St. Patrick’s Day: Ierland in de kijker

cover-patrickSt. Patrick's Day

Op 17 maart vieren de Ieren uitbundig St. Patrick's Day, de nationale feestdag van Ierland. St. Patrick is de beschermheilige van het land die het christendom naar Ierland bracht. Volgens legendes gebruikte hij de shamrock, een klaverplant met 3 blaadjes, om de goddelijke Drie-eenheid uit te leggen. Vandaag is St. Patrick's Day een groots feest waarbij alles bijna letterlijk groen kleurt. Feestgangers kleden zich volledig in groen en drinken groen bier. Wil je ook een stukje Ierland in huis halen? Trek je groene outfit aan, zet een Guinness of Strongbow in de koelkast, haal een stukje Ierse cinema, muziek of literatuur in huis en het feest kan beginnen.

Ierse film

Ontdek het vreemde en absurdistische scenario van 'The Lobster', een sciencefictionfilm uit 2015 met Colin Farrell in de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af in een dystopische nabije toekomst waar vrijgezellen gearresteerd worden en overgebracht worden naar een griezelig hotel. Daar worden ze verplicht om binnen de 45 dagen een passende partner te vinden. Als ze hier niet in slagen, worden ze veranderd in een dier en vrijgelaten in het bos.

De film won de prijs van de jury op het Filmfestival van Cannes in 2015. Een aanrader!

Ierse muziek

Sinds zijn sublieme 'Take Me To Church' is Hozier de Ier die niet mag ontbreken in je muziekcollectie. Zijn album 'Wasteland, Baby!' was een immens succes. Of ontdek Kodaline, een alternatieve rockband uit Dublin, en hun album 'Politics Of Living'. Punkliefhebbers komen aan hun trekken met Dropkick Murphys, die een eigen stijl ontwikkelden door de combinatie van Ierse folk en zwaardere punkmuziek.

Wie aan Ierse muziek denkt, denkt meteen aan 'Sunday Bloody Sunday', de wereldhit van U2. Deze song herinnert aan de bloedige dag in 1972 toen ongewapende inwoners van Londonderry werden neergeschoten door het Britse leger. Ook 'Zombie' van The Cranberries gaat over de spanningen in Noord-Ierland in de jaren 90.

Ierse literatuur

De Ierse schrijfster Lucinda Riley prijkt op alle bestsellerslijsten met haar romanreeks 'De zeven zussen', een modern sprookje met sterke vrouwen. Haar boeken zijn een mix van mysterie en romance en zijn bijzonder populair: ze lezen vlot weg én zijn best wel verslavend.

Hou je van de grote literaire namen? Dan mag Samuel Beckett niet ontbreken in je boekenlijst. Deze Ierse auteur won de Nobelprijs voor literatuur in 1969. Zijn bekendste toneelstuk 'Wachten op Godot' deed heel wat stof opwaaien en wordt nog altijd gezien als een van de belangrijkste en invloedrijkste toneelstukken van de twintigste eeuw.

De boeken van Sebastian Barry brengen de geschiedenis van de Ieren in kaart. Hij vertelt de levensgeschiedenis van twee Ierse families, gebaseerd op zijn eigen voorouders, in een reeks onafhankelijk van elkaar te lezen romans.
Hou je meer van een stevige thriller? 'Een zondagskind' van Tana French is buitengewoon spannend en onvoorspelbaar. Je waant je voor even echt in Ierland.

Wie in de verre of nabije toekomst een tripje naar Ierland overweegt, vindt alle interessante weetjes en must-sees terug in onze reis- en landengidsen 'Ierland en Noord-Ierland' en 'De Groene Reisgids Weekend Dublin'.

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/