fbpx

Tips & tricks voor een geslaagde barbecue

pexels-skitterphoto-1105325Tips voor een geslaagde barbecue

Het is eindelijk zover: tijd voor een lekkere barbecue! Een aangenaam lentezonnetje, lekkere hapjes en drankjes binnen handbereik, de geur van gegrild vlees én goed gezelschap natuurlijk. Na een periode van lang binnen zitten en beperkte contacten is het hoog tijd om de barbecue vanonder het stof te halen. Met onze tips maak je je tuin of terras helemaal klaar voor de perfecte barbecue.

Het juiste materiaal

Om te beginnen heb je een barbecue nodig, nogal logisch. Er bestaan 3 types: de traditionele houtskoolbarbecue, de gasbarbecue en de elektrische barbecue. De houtskoolbarbecue is doorgaans de goedkoopste oplossing. Het duurt wel iets langer vooraleer het vlees gebakken is en dit soort toestel vraagt ook wat meer onderhoud. De gasbarbecue werkt supersnel, net als de elektrische barbecue die je ook binnenshuis kan gebruiken.

Hou het veilig

 • Zet je barbecue op een stabiele ondergrond.
 • Besproei het gras eronder met water
 • Zorg dat spelende kinderen niet in de buurt kunnen komen.
 • Wees voorbereid op noodgevallen en hou een emmer water of een tuinslang bij de hand. Grof zout helpt ook om de intensiteit van de vlammen te verminderen.
 • Gebruik lange lucifers en houtskool van goede kwaliteit.
 • Laat de leiding van de barbecue over aan 1 persoon, met handschoenen en een lederen schort.
 • Gebruik spatels en tangen met lange handvatten.

Neem je tijd

Voor een geslaagde barbecue hou je best rekening met een bereidingstijd van ongeveer 40 minuten.

Zet al je benodigdheden zoals kruiden en tangen klaar en begin met het vlees dat het langst moet bakken. Tussendoor kan je genieten van een welverdiend aperitiefje.

Een gas- of elektrische barbecue aansteken is snel gebeurd. 

Maar hoe ga je te werk voor een houtskoolbarbecue?

 1. Leg krantenpapier op de bodem.
 2. Verspreid houtskool of houtkrullen over het krantenpapier en leg er een aantal aanmaakblokjes tussen. Of nog makkelijker: gebruik de houtskoolstarter.
 3. Steek het papier en de aanmaakblokjes aan met een lange lucifer. Gebruik geen alcohol of benzine, die kunnen giftige dampen of gevaarlijke vlammen veroorzaken.
 4. Blaas zachtjes op de vlammen of laat de wind zijn werk doen tot de kolen ontbranden.
 5. Wacht tot de kolen of briketten een witte aslaag hebben en gloeien.

Bakken maar!

Wrijf eerst het rooster van je barbecue in met wat olie, zo voorkom je dat het vlees blijft kleven aan de grill. Zet de grill op de gewenste hoogte: hoe dichter bij het vuur, hoe meer het voedsel geschroeid wordt. Vis kan je bijvoorbeeld best op een hogere stand bakken.

Vet vlees zoals worstjes of eend bak je aan de rand van het rooster om te vermijden dat de vleesdruppels vlammen vormen. Maak de houten barbecuestokjes vooraf nat zodat ze geen vlam kunnen vatten. 

Inspiratie nodig?

In het kookboek Smokey Goodness onthult Jord Althuizen gouden tips en stoere recepten vol smaak. Burgers, wings, gegrilde côte de boeuf,... voor je het weet ben je helemaal ondergedompeld in de Amerikaanse barbecuecultuur.

Of je nu bakt op kolen, hout of gas, Julius Jaspers heeft voor elke barbecue de juiste recepten. Steven Raichlen neemt je mee in de wereld van het roken van vlees, vis, gevogelte en groenten. 

Voor de vegetariërs is er het boek Vegetarische BBQ met 125 originele recepten voor de barbecue en grill.

Opgeruimd staat netjes

Zijn alle gasten naar huis? Sluit het deksel van de barbecue en laat hem 1 dag staan om zeker te zijn dat hij helemaal uit is. 

Prik een halve citroen of een doormidden gesneden ui op een vork en wrijf hiermee over het warme rooster. Leg het rooster een nachtje in het gras en laat de ochtenddauw haar werk doen. Of wikkel het afgekoelde rooster in nat krantenpapier. De volgende ochtend kan je het vuil gewoon met keukenpapier verwijderen.

Smakelijk!

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://blog.fnac.be/